‘App-economie’ goed voor een miljoen jobs in Europa

* © iStock

De markt van de apps (applicaties) voor smartphones en tabletcomputers zal dit jaar in de Europese Unie een omzet vertegenwoordigen van ongeveer 12,4 miljard euro. Direct en indirect is de ‘app-economie’ goed voor 1 miljoen banen in de EU.

Dat staat in een rapport van het Britse marktonderzoeksbureau Vision Mobile.

Ondanks de omzetgroei van 12 procent tegenover 2012, verliest de EU marktaandeel op de wereldwijde app-markt. Die groeit immers meer dan dubbel zo snel als de Europese. De EU was twee jaar geleden goed voor een kwart van de wereldwijde app-omzet; dit jaar is dat nog 19 procent.

Apple Vision Mobile schat dat de app-sector rechtstreeks goed is voor 670.000 banen in de Europese Unie, onder wie 406.000 programmeerders. Daarnaast creëren app-gerelateerde producten en diensten ook banen in sectoren als gezondheid, automotive, entertainment en onderwijs.

Opvallend is dat de helft van de banen in de app-economie toe te wijzen is aan iOS, het besturingssysteem van Apple (iPhone, iPad), luidt het nog.

Azië Europees Commissaris voor de Digitale Agenda, Neelie Kroes, verklaarde woensdag in Brussel dat het tempo van banencreatie en omzetgroei in de app-economie ongelooflijk is. ‘Welke andere sector groeit met 25 procent per jaar?’, klonk het. ‘Apple en anderen zijn een economische revolutie gestart.’

De eurocommissaris zal zich ervoor inzetten opdat de EU in deze markt aan de top meespeelt. Er zijn immers kapers op de kust. Vooral in Azië boomt de smartphonemarkt.

‘In de opkomende landen is de vraag naar smartphones en apps ongezien’, zegt het marktonderzoeksbureau. Europese app-ontwikkelaars moeten daarom de Aziatische markt in het vizier nemen. ‘Taalbarrières en culturele hindernissen zijn echter beduidend hoger voor EU-ontwikkelaars’, aldus Vision Mobile. Partnerschappen met Aziatische ondernemingen zijn daarom essentieel om succes te boeken.

België In België geeft technologiefederatie Agoria regelmatig cijfers over de app-markt. In februari luidde het dat ons land 150 app-bedrijven en circa 1.000 app-ontwikkelaars telt, meer dan een verdubbeling tegenover begin 2013. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content