Apple ontwijkt 59 miljard aan belasting

Apple-CEO Tim Cook © Reuters

Cisco, Google, HP en Oracle zijn maar enkele van de Amerikaanse bedrijven die belasting ontwijken door kapitaal aan te houden in het buitenland. Apple spant de kroon, volgens een nieuw rapport.

In totaal loopt de Amerikaanse gemeenschap per jaar 90 miljard aan inkomsten mis doordat multinationals via mazen in de wet een belangrijk deel van hun omzet aan kunnen houden bij dochterbedrijven in een belastingvriendelijke klimaat.

Apple is daarbij de grootste belastingontwijker door een bedrag van 181,1 miljard dollar onbereikbaar te houden voor een Amerikaanse belastingaanslag. Daarbij voorkomt het bedrijf een heffing 59,2 miljard dollar. De cijfers komen van Citizens for Tax Justice, een burgerbelangengroep. Apple betaalt nu in de belastingvriendelijke oorden slechts 2,3 procent belasting over de winsten die het bedrijf buiten de VS maakt.

“Het mislopen van 90 miljard aan potentiële belastinginkomsten elk jaar is een heel ernstige zaak”, zegt een hoogleraar van de George Washington University tegen Ars Technica. Hij noemt een aantal onderwijsprogramma’s in de VS die nu de nek om zijn gedraaid door bezuinigingen die niet nodig waren wanneer deze bedrijven gewoon hun plicht vervullen.

Microsoft en Google geen haar beter

Microsoft krijgt ook van de belangenvereniging om de oren. Tussen 2007 en 2014 groeide het in het buitenland aangehouden kapitaal van 7,5 naar 108,3 miljard dollar. Daarmee steeg Microsoft op de lijst met belastingontduikers naar plaats drie, met een ontweken belastingafdracht in de VS van 34,5 miljard dollar. De gewraakte multinationals verduisteren hun methoden ook steeds beter. In 2009 rapporteerde Google nog dat het bedrijf 25 van dergelijke dochterondernemingen in belastingvriendelijke klimaten aanhield. In 2010 waren dat er nog maar twee. Uit een wetenschappelijk onderzoek uit 2012 blijkt echter dat de overige 23 bedrijven op dat moment nog altijd actief zijn.

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content