Apple’s MacOS leert iPhone-truukjes

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Op het ‘Back to Mac’-event toonde Steve Jobs een volgende MacOS versie – ‘Lion’ – met duidelijke iOS-elementen. Die worden ook voor ‘Snow Leopard’-gebruikers beschikbaar

Op het ‘Back to Mac’-event toonde Steve Jobs een volgende MacOS versie – ‘Lion’ – met duidelijke iOS-elementen. Die worden ook voor ‘Snow Leopard’-gebruikers beschikbaar.

Twee besturingssystemen ontwikkelen en aanbieden is nooit een ideale situatie voor een ict-leverancier. Dat Apple zich in die situatie bevindt met het iOS-besturingssysteem voor de iPad, iPhone en iPod Touch enerzijds, en MacOS voor de Macs, zal voor iedereen duidelijk zijn.

Op het ‘Back to Mac’ event lichtte Steve Jobs de sluier van MacOS X ‘Lion’ (1.7) en daarin duiken een aantal iOS-elementen op. Zo komt er een ‘AppStore’ voor desktopapplicaties (aan te schaffen via een iTunes-account) en wordt de FaceTime (video call) toepassing aangeboden. Ook de ‘multitouch’ interface vindt zijn weg naar MacOS gebruikers, zij het niet met een aanraakgevoelig scherm, maar via een trackpad.

Andere nieuwe elementen in ‘Lion’ zijn Launchpad (een overzicht van de beschikbare toepassingen op z’n iPad’s) en Mission Control (een combinatie van Exposé, Dashboard en Spaces). Waarnemers zien in dit alles een aanzet om de twee platformen meer uniform te maken (zij het op twee verschillende processoromgevingen). ‘Lion’ zou in de zomer van 2011 verkrijgbaar moeten zijn.

Ondertussen zal de AppStore over een drietal maanden verkrijgbaar zijn voor ‘Snow Leopard’ gebruikers, terwijl die laatsten nu al een beta van Facetime kunnen downloaden.

Op het event werden tevens een nieuwe MacBook Air aangekondigd, in een 11 en 13 inch beeldschermmodel. Geheel ontworpen voor gebruik met ‘solid state’ technologie, combineren deze MacBook Air’s een uiterst laag gewicht, een toetsenbord van normale grootte, een ‘meteen aan’-functie, een gebruiksduur tot 7 uur per batterijlading en een stand-by duur tot 30 dagen. De goedkoopste uitvoering kost 999 euro.

Volgens coo Timothy Cook nemen de Mac-systemen zowat een derde van Apple’s omzet voor hun rekening en boekten ze in het voorbije kwartaal een verkoopsgroei van 27 procent, of tweeënhalf keer de groei van de pc-markt in zijn geheel. Cook stelt dat vandaag de Macs goed zijn voor een vijfde van alle pc’s die in de VS aan consumenten worden verkocht.

Partner Content