Archive.org zet alle nummers van ‘Compute! Magazine’ en ‘Compute! Gazette’ online
Archive.org heeft alle nummers van de historische computertijdschriften Compute! Magazine (1979-1994) en Compute! Gazette (1983-1995) online gezet. Je kunt ze online lezen, de index doorzoeken of downloaden in verschillende bestandsformaten.
Archive.org heeft alle nummers van de historische computertijdschriften Compute! Magazine (1979-1994) en Compute! Gazette (1983-1995) online gezet. Je kunt ze online lezen, de index doorzoeken of downloaden in verschillende bestandsformaten.
Compute! Magazine (1979-1994) was een van de eerste computertijdschriften voor hobbyisten. Het was een opvolger van PET Gazette uit 1978, maar besteedde niet alleen aandacht aan de Commodore PET, maar ook aan verschillende andere populaire “microcomputers”. Compute! Magazine publiceerde ook verschillende spin-offs, waarvan Compute! Gazette (1983-1995) de succesvolste was. De Gazette was bedoeld voor gebruikers van de erg populaire Commodore 64 en diens opvolgers.
Oude nummers van deze (en andere) historische computertijdschriften zijn her en der op het internet te vinden, maar het is voor het eerst dat de volledige jaargangen op een consistente en geïndexeerde manier online worden ontsloten. Je kunt ze online lezen, of downloaden in de formaten epub, pdf, Kindle, Daisy, http, Full text of Djvu. Bij Archive.org vind je overigens ook nog de volledige jaargangen van de verdwenen en bij ons minder bekende tijdschriften Antic Magazine (Atari), Diehard (8-bit Commodore), Big K Magazine (Brits computertijdschrift), Your Commodore en Ham Radio Magazine.
Deze oude tijdschriften zijn niet alleen een belangrijke bron voor historici, maar bieden ook heel wat vermaak voor nostalgische computerhobbyisten. In het eerste nummer van Compute! Magazine is het voor auteur dezes al meteen raak op pagina 13, waar een zekere Len Lindsay, “Senior contributing editor for Commodore products”, drie tekstverwerkers voor de Commodore PET bespreekt. Hij beklaagt er zich over dat een review bijna een onbegonnen taak is, omdat de drie tekstverwerkers helemaal anders werken:
“Een ander belangrijk verschil (tussen de drie tekstverwerkers) is de manier waarop ze je tekst behandelen. Connecticut Microcomputers’ beschouwt je tekst als een reeks opeenvolgende lijnen. De lijnen kunnen worden verplaatst, ingeschoven, gewist & gewijzigd. Programma’s behandelt je tekst als een reeks strings. Deze kun je wijzigen, stukken ervan wissen of meer karakters er tussen schuiven, enz. Commodore’s behandelt je tekst als een serie karakters. 23 lijnen tekst worden altijd op het scherm weergegeven. Dat rolt naar boven of naar beneden naar wens, waarbij de cursor je positie in de tekst aangeeft.”
Met die laatste tekstverwerker heb ik mijn eerste artikels op een microcomputer geschreven. Maar de tekstverwerker zoals we die vandaag kennen en waarmee ik dit stukje schrijf, moest in 1979 duidelijk nog worden uitgevonden…
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier