ARM blijft chips leveren aan Huawei

Richard Yu, hoofd van de consumentenafdeling van Huawei, toont de Kirin 990 chip. © Reuters

ARM blijft technologie leveren aan Huawei. Het bedrijf is van oordeel dat haar technologie van Britse origine is, en dus niet onder het Amerikaanse embargo valt. Dat is een opsteker voor zowel ARM’s smartphone- als computingdivisie.

ARM is eigenaar van de gelijknamige ARM-architectuur. In die hoedanigheid levert het ontwerpen voor chips aan verschillende bedrijven, waaronder Huawei’s dochter HiSilicon – dat de chips voor het Chinese bedrijf maakt.

In mei leek het erop dat ARM moest stoppen met het aanleveren van die technologie onder druk van de VS, maar dat werd uitgesteld tot november. Intussen heeft ARM de zaak juridisch uitgepluisd en laat het aan Reuters weten dat het niet zal stoppen met het voorzien van licenties en de achterliggende technologie van haar chips aan Huawei.

“ARM kan ondersteuning bieden aan HiSilicon voor de ARM v8-A architectuur en daaropvolgende generaties,” zegt een woordvoerster aan Reuters. “Na een grondige bestudering van beide architecturen waar we geconcludeerd hebben dat ze technologieën uit het Verenigd Koninkrijk zijn.”

Huawei gebruikt de ARM-architectuur onder meer in haar Kirin 990 smartphonechip en in de vorig jaar voorgestelde Ascend 910 AI-chip, die in het recent aangekondigde AI-datacenter zit. Zowel de smartphones van Huawei als de computingactiviteiten (datacenterclusters, edge-toestellen…) steunen dus voor een groot deel op ARM-technologie.

Toekomst

Volgens Reuters blijft het wel onduidelijk of ARM haar chiparchitectuur ook in volgende versies zal mogen leveren aan Huawei/HiSilicon. Huawei zelf lijkt zich daar op dit moment echter weinig zorgen om te maken.

Het onderwerp kwam onder meer ter sprake in september op een persconferentie tijdens Huawei Connect, waar Data News aanwezig was. Daar klonk het toen dat het bedrijf op dit moment ARM-technologie blijft krijgen en volgens het bedrijf is dat ook voor volgende versies het geval.

Mocht dat op langere termijn toch niet meer mogelijk zijn, dan overweegt het bedrijf om zelf te chips maken die nog steeds compatibel zijn met ARM. Al lijkt dat op dit moment niet aan de orde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content