AS/400 is 25 jaar jong
Op 21 juni 1988, precies 25 jaar geleden, introduceerde IBM zijn AS/400 familie – de opvolger van de S/38 en S/36 omgevingen. Sindsdien heeft die familie zich een onuitroeibare positie verworven in de ict-wereld, als een hyperbetrouwbaar platform voor commerciële toepassingen.
Op 21 juni 1988, precies 25 jaar geleden, introduceerde IBM zijn AS/400 familie – de opvolger van de S/38 en S/36 omgevingen. Sindsdien heeft die familie zich een onuitroeibare positie verworven in de ict-wereld, als een hyperbetrouwbaar platform voor commerciële toepassingen. IBM heeft deze familie systemen doorheen de jaren andere namen gegeven, en in 2008, vijf jaar geleden, werd de AS/400 geïntegreerd in de System p wereld, waar het voortleeft als de IBM i besturingsomgeving.
IBM’s Jos Vermaere, executive it specialist – client technical architect – was er bij en vormde toen al een voorbeeld hoe België altijd een bijzondere band met de AS/400 had, zowel als populaire machine in kmo’s, als bron van experten. Zo schreven Belgen als Jos Vermaere (IBM) en Guy Dehond (Inventive Designers) als (co-)auteurs ettelijke ‘Redbooks’, waarin de technologie van de AS/400 meer vorm kreeg. Dankzij de fundamentele structuur van het systeem, zoals mee-geconcipieerd door Frank Soltis, is de omgeving ook vandaag nog hypermodern, dankzij een technologie-onafhankelijke laag tussen hard- en software (waardoor oeroude toepassingen op de nieuwste processoren draaien), een nauwe integratie van besturingssysteem en elementen als de database en ontwikkelingsomgeving, en een strikt objectgerichte omgeving. Het maakt tevens dat de AS/400-familie tot vandaag een schier ongekraakt en ongehackt systeem is gebleven.
Ook vandaag wordt de AS/400 en opvolgers nog druk gebruikt, met wereldwijd meer dan 150.000 systemen en zeker nog 3 à 5.000 systemen in België en Luxemburg, aldus Shirang ‘Ranga’ Deshpande, voorzitter van de gebruikersgroep Common Belgium en één van IBM’s 24 wereldwijde IBM Champions rond de Power-gesteunde series. Vaak draaien die systemen zelfs verder zonder onderhoud van IBM, met een minimum aan in-huis personeel, en dankzij het uitgebreide ecosysteem dat nog rond de AS/400 en de IBM-omgeving leeft. Een omgeving waarvoor de roadmap zeker nog tot 2026 loopt!
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier