Assange stelt nieuwe onthullingen Wikileaks in vooruitzicht

Stichter Julian Assange van de klokkenluiderswebsite Wikileaks heeft dinsdag voor de komende maanden een veelheid van nieuwe onthullingen in het vooruitzicht gesteld. Wat die precies zijn, onthulde hij niet.

Het is de bedoeling de komende tien weken elke week nieuw materiaal te publiceren, zo zei hij tijdens een videoconferentie naar Berlijn. Het materiaal stamt van ‘drie machtige organisaties uit drie verschillende landen’. Maar waarom het draait, lekte het boegbeeld van Wikileaks niet.

Wel wou hij kwijt dat voor 8 november, de dag waarop de Amerikanen naar de stembus trekken om een nieuwe president te kiezen, alle in zijn bezit zijnde documenten omtrent de race naar het Witte Huis zullen verschijnen.

Voor het evenement naar aanleiding van de tiende verjaardag van de registratie van het webadres van Wikileaks waren onthullingen omtrent de Amerikaanse Democratische presidentskandidate Hillary Clinton, in die mate dat ze een bom zouden leggen rond haar campagne, in het vooruitzicht gesteld. Maar die bleven uit.

“U moet begrijpen dat wanneer wij iets in verband met de VS willen openbaar maken, wij dat niet om drie uur ’s nachts zullen doen”, zei de Australiër, verwijzend naar de tijd aan de Amerikaanse oostkust toen hij het woord nam.

Significante onthullingen

Vanuit de Ecuadoraanse ambassade in Londen waar hij zich sinds de zomer van 2012 heeft verschanst om een uitlevering aan Zweden in verband met een verkrachtingszaak te voorkomen, zei hij te menen dat de nieuwe publicaties significant zullen zijn en dat zij “interessante aspecten van de facties die in de VS aan de macht zijn zullen tonen”.

Assange wees beschuldigingen van de hand als zou hij een instrument van Moskou zijn. Na het lekken van 20.000 e-mails van de leiding van de Democratische partij, bij de opening van de Democratische Conventie, hadden ICT-deskundigen in de VS gezegd dat de e-mail servers door hackers in verbinding met de Russische geheime diensten waren gekraakt.

Heksenjacht op Wikileaks

Volgens de Australiër is Wikileaks het voorwerp van een heksenjacht, in het bijzonder door Clinton georchestreerd, op een manier die terug doet denken aan de repressie van communisten in de jaren vijftig op instigatie van senator Joseph McCarthy.

Tijdens de persconferentie bevestigden verantwoordelijken van Wikileaks maandag opgedoken informatie als zou Clinton, toen zij minister van Buitenlandse Zaken was, een drone-aanval op Assange hebben voorgesteld.

Desgevraagd wilde Assange niet zeggen welke de veiligheidsoverwegingen waren die ertoe leidden dat hij zijn aankondiging niet van op het balkon van de Ecuadoraanse ambassade deed zoals eerst was aangekondigd, maar per videoconferentie.

(Belga/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content