Astrid kreunt onder besparingen

Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

Het Astrid-netwerk telt nog steeds 75 blinde vlekken.

Het Astrid-netwerk, bestemd voor politie en hulpdiensten, telt nog steeds 75 blinde vlekken. Ook indoor, in politiekantoren en brandweerkazernes is er een dekkingsprobleem.

De raad van bestuur waarschuwde in het jaarverslag reeds dat ‘de gevolgen van de drastische besparingen dramatisch kunnen zijn en dat de gebruikers grote risico’s lopen.’, schrijft de krant De Tijd vandaag. Marc De Buyser, de ceo van Astrid bevestigt dat er nood is aan een gecentraliseerd datacenter, meer toestellen in stock, betere reactietijden en vooral dat het radionetwerk dringend aan vervanging toe is om mobiele data beter te ondersteunen. Begin vorig jaar werd een audit uitgevoerd, maar toen viel de regering. Blijkbaar is het geen prioriteit voor ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom. Toch bleek recent nog in mei bij de brand op de Kalmthoutse heide dat er serieuze dekkingsproblemen waren.

“We werken nu aan een strategisch plan voor de komende tien jaar,” vertelt Marc De Buyser. “Dat wordt eind september voorgelegd aan de raad van bestuur.” Hij hoopt dat het nog voor eind dit jaar goedgekeurd wordt door de regering. Het gaat om forse investeringen want er moet een nieuw radionetwerk komen. Alleen al het onderhoud van de bestaande 500 masten kost zo’n 14 miljoen euro per jaar.

Het nieuwe netwerk moet de capaciteit en de responstijden verbeteren en vooral de bandbreedte voor mobiele data verhogen. Dat kan vandaag slechts 4 kbit/s aan, voldoende voor korte berichten, maar voor foto’s, video’s of grotere bestanden is dit duidelijk onvoldoende.

Overigens test Astrid op dit moment ook geolokalisatiediensten uit waarbij politieagenten en brandweerlui gelokaliseerd kunnen worden. De aanzet werd in juni vorig jaar al gegeven, maar nu pas uitgerold.

Het Astrid netwerk bevat 62.500 toestellen voor 75.000 gebruikers vooral politie (28.800) en brandweer (25.600). Een aantal nutsbedrijven zoals Eandis en Fluxys maken er eveneens gebruik van.

Nog volgende maand zou de regering een beslissing nemen of het 39 procent aandeel van de Gemeentelijke Holding in Astrid wordt overgenomen, aldus De Tijd. De Gemeentelijke Holding kampt met serieuze financiële problemen na de perikelen bij Dexia.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content