Atos, Accenture, HP onderhouden Schengen SIS II
Het Schengen Informatie Systeem II wordt voortaan onderhouden door een consortium onder leiding van Atos, met Accenture en HP.
Het grensinformatiesysteem SIS II biedt aan de buitengrenzen van de landen die het Schengen akkoord hebben ondertekend, de nodige informatie aan de grensambtenaren om de toegang tot het Europees grondgebied toe te laten of te verbieden aan reizigers. Samen met Eurodac (asielzoekersinformatie) en het Visa Information System ressorteert SIS II onder de bevoegdheid van eu-LISA (het Large-scale Information Systems Agency, met hoofdkwartier in Tallinn, Estland). In 2013 werd de procedure rond het SIS II onderhoudscontract (Maintenance in Working Order) afgehandeld, en toegekend aan een consortium onder leiding van Atos, naast Accenture en HP. De overeenkomst heeft een looptijd van drie jaar, en kan met een jaar worden verlengd.
Atos zal onder meer instaan voor het beheer van SIS II, inclusief het definiëren van specificaties en het valideren van software-aanpassingen. Accenture zal zich toeleggen op de verdere ontwikkeling van de software-architectuur, met het oog op meer functies en aanvullende toepassingen (Accenture heeft in Brussel een ‘showcase’ met onder meer biometrische grenscontrole systemen). HP op zijn beurt zal instaan voor de levering van de server-, opslag- en netwerkinfrastructuur. Atos heeft eertijds ook getekend voor de ontwikkeling en ondersteuning van het voorgaande SIS I.
Probleemvol SIS II
SIS II werd op 9 april 2013 in dienst gesteld, maar kende voordien wel een bijzonder moeilijke ontwikkeling. In 2011 werd er nog geklaagd dat SIS II al haast 10 jaar in ontwikkeling was, al meer dan 95 miljoen euro had gekost, met een totaal prijskaartje van allicht meer dan 130 miljoen euro. Bovendien maakte de grenspolitie zich zorgen dat het systeem niet echt aan de noden van de gebruikers zou beantwoorden.
Voor eu-LISA bestaat de kerntaak van 2014 erin om “de lidstaten een toegevoegde waarde te bieden door een stabiel en kostenefficiënt operationeel beheer van VIS, SIS II en Eurodac, evenals de verdere evolutie en roll out van systemen in lijn van de noden van de lidstaten.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier