Australiër Craig Wright bekent Bitcoin-uitvinder te zijn

© BBC
Wim Kopinga Freelance journalist

De Australiër Craig Wright bekent de uitvinder te zijn van de digitale munt Bitcoin.

Wright onthulde zijn identiteit definitief aan de BBC en leverde daarbij bewijs dat hij de man is die schuil gaat achter de het pseudoniem Satoshi Nakamoto. Hij geeft daarbij te kennen dat hij niet de enige is die achter de munt zat. ‘Ik was verantwoordelijk voor het belangrijkste deel, maar ik kreeg hulp van anderen.’

De identiteit van de persoon achter het pseudoniem was jarenlang een mysterie en veel nieuwsmedia deden er onderzoek naar. In maart 2014 stelde Newsweek nog zeker de identiteit van de bedenker van bitcoin te weten. Een journalist van het blad ontmaskerde toen een Amerikaan, Dorian Nakamoto, als de bedenker. Maar hij ontkende stellig en het verhaal werd later ontkracht door het echte online-account van Satoshi Nakamoto.

In december kwamen Gizmodo en Wired al met de claim dat Wright de man achter de digitale munt moest zijn. Wright werkt al langer in het openbaar aan een bitcoinban en was liever anoniem gebleven, erkent hij. “Ik heb dit niet gedaan omdat dit is wat ik wil. Ik heb dit niet gedaan omdat dit mijn keuze is. Ik wil niet het publieke gezicht van wat dan ook zijn.”

Door zijn identiteit te onthullen hoopt Wright dat de speculatie over zijn persoon op zal houden. ‘Er doen een hoop verzonnen verhalen de ronde en ik vind het vervelend dat het mensen om wie ik geef pijn doet. Ik wil niet dat zij hierdoor worden geraakt.’

Veel mensen willen weten wie de bedenker van bitcoin is. Niet alleen omdat hij een origineel en invloedrijk concept bedacht heeft, maar ook omdat hij nog eigenaar is van een enorme berg aan bitcoin. De bitcoins met een waarde van honderden miljoenen zijn al jaren onaangetast, waardoor het spoor naar de bedenker lang vaag bleef.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content