Australische software verlaagt kosten high performance computing

Met een nieuw algoritme dat ontwikkeld werd door de universiteit van Sydney is het mogelijk om de energiefactuur van high performance computing (HPC)-netwerksystemen te verminderen met 15 tot 20 percent.

De universiteit van Sydney heeft een algoritme gepatenteerd dat het energieverbruik verlaagt door de elektrische spanningen op processorniveau te manipuleren. Het kan mogelijk flink wat geld besparen bij HPC-systemen, die een elektriciteitsverbruik hebben van enkele megawatt.


“We weten dat moderne processoren op verschillende spanningsniveaus kunnen werken en door het manipuleren van deze elektrische spanningen zijn we in staat om een workload te draaien zonder afbreuk te doen aan de uitvoeringstijd of de kwaliteit ervan, terwijl tegelijkertijd het energieverbruik van het platform wordt verminderd,” zegt professor Albert Zomaya, die aan het hoofd staat van de HPC-afdeling aan de universiteit, tegen CIO Australia.


Uit simulaties zou met het algoritme het energieverbruik kunnen dalen met vijf tot 35 percent afhankelijk van de HPC-toepassing. Gemiddeld zouden HPC-netwerkoperatoren 15 tot 20 percent kunnen besparen op hun energierekening.


Het algoritme is nog niet beschikbaar gesteld voor commercieel gebruik. Voorlopig draait een uitgebreide versie in het HPC-departement van de universiteit van Sidney. De bedoeling is het prototype in een productieomgeving te plaatsen om te kijken hoe het over een langere tijdsspanne presteert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content