Auteur van The Snowden Files ‘zag alinea’s voor zijn ogen verdwijnen’

© IMAGEGLOBE

Journalist Luke Harding van The Guardian zegt dat hij enkele zeer vreemde dingen meemaakte terwijl hij aan ‘The Snowden Files’, het boek over NSA-klokkenluider Edward Snowden, werkte.

Journalist Luke Harding van The Guardian zegt dat hij enkele zeer vreemde dingen meemaakte terwijl hij aan ‘The Snowden Files’, het boek over NSA-klokkenluider Edward Snowden, werkte.

‘The Snowden Files: het verhaal van ‘s werelds meest gezochte mens’ is het boek over Edward Snowden, de Amerikaan die grootschalige afluisterpraktijken van de Amerikaanse elektronische geheime dienst National Security Agency (NSA) onthulde. Het is geschreven door journalist Luke Harding van de Britse kwaliteitskrant The Guardian. Op de website van The Guardian trekt Harding nu een boekje open over vreemde dingen die hij naar eigen zeggen meemaakte terwijl hij aan het boek werkte en die hij omschrijft als ‘beyond the plot of any thriller’.

Werken

Het was al bekendgeraakt dat journalisten van de krant in een ondergrondse garage nabij de Guardiankantoren in Londen laptops vernielden. Dat gebeurde op last van premier David Cameron en onder toezicht van medewerkers van de inlichtingendienst GCHQ.

Daarnaast beschrijft Harding hoe enkele uren na de publicatie van de eerste onthullingen over de spionagepraktijken van de NSA de straat voor het kantoor van The Guardian in New York werd opengebroken. ‘Hetzelfde gebeurde voor het Guardianbureau in Washington en de woning van onze Amerikaanse hoofdredacteur Janine Gibson. Toeval? Mogelijk,’ schrijft hij.

Gehackt?

Terwijl Harding in Brazilië was voor een interview met columnist Glenn Greenwald, aan wie Snowden zijn documenten toevertrouwde, werd hij naar eigen zeggen benaderd door een Amerikaan, die zichzelf voorstelde als Chris en die met hem wilde optrekken.

‘Even nadat ik naar mijn vrouw sms’te: “De CIA heeft iemand gestuurd om mij te schaduwen”, blokkeerde het toetsenbord van mijn iPhone plots. Ik kon niets meer typen. Zulke voorvallen kunnen natuurlijk een volstrekt onschuldige verklaring hebben,’ voegt Harding eraan toe.

Tekst verdwijnt

Maar het meest bizarre gebeurde in zijn woning in Hertfordshire. Harding: ‘Ik nam wat voorzorgen. Ik werkte offline en sloeg elk hoofdstuk op in een versleutelde map die enkel toegankelijk was via een lang, compliceerd paswoord.’

‘Toen ik in september een alinea had geschreven over de schade van Snowdens onthullingen voor Amerikaanse technologiebedrijven, gebeurde er iets vreemd. De paragraaf die ik net had getypt, begon zichzelf te deleten. Ik zag mijn woorden voor mijn ogen verdwijnen. Dat gebeurde in de weken nadien nog meerdere keren, telkens wanneer ik minachtend schreef over de NSA. Toen ik berichtjes begon na te laten voor mijn geheime lezer, hield het op.’

Harding zegt geen idee te hebben van wie de heimelijke redacteur was. ‘Een benadeelde analist bij de NSA? De GCHQ? Een Russische hacker? Of iemand anders met slechte bedoelingen? Ik vraag het me nog steeds af.’ (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content