Auto’s van ‘mobiele taxidienst’ Uber in beslag genomen in Brussel

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

In Elsene zijn wagens van de alternatieve taxidienst Uber – die je sinds vorige week via een smartphone-app kunt inschakelen voor een ritje door Brussel – in beslag genomen. De voertuigen en hun chauffeurs zouden niet voldoen aan de Brusselse wetgeving.

Uber is een ‘mobiele’ taxidienst waarbij je via een smartphone-app een persoonlijke, niet-professionele chauffeur kunt oproepen en betalen. De dienst werd in eerste instantie gelanceerd in 68 steden waaronder Parijs, Berlijn en Amsterdam, en ging vorige week ook van start in Brussel onder de noemer UberPOP, een afgeslankte versie van Uber. Bij de start telde UberPOP in Brussel een twaalftal chauffeurs.

Na kritiek op Uber van de klassieke taxidiensten in Brussel, heeft minister van Vervoer Brigitte Grouwels (CD&V) nu twee wagens van Uber in beslag genomen in Elsene. Ze eist ook dat Uber, dat in gebreke gesteld wordt, zijn dienst met onmiddellijke ingang zou stopzetten, omdat de voertuigen en de chauffeurs niet voldeden aan de Brusselse wetgeving. Dat schreef eerst La Dernière Heure en werd nadien door Grouwels bevestigd aan Brussel Nieuws.

Uber heeft zijn dienst echter nog niet stopgezet in Brussel, en betreurt de acties van Brigitte Grouwels. “We kregen de voorbije week veel positieve reacties, zowel van kandidaat-chauffeurs als van mensen die op zoek waren naar alternatieve manieren van transport in Brussel”, aldus Uber-woordvoerster Susanne Stulemeijer in De Tijd. Zij wijst er ook op dat een soortgelijke dienst als Djump hetzelfde doet als UberPOP in Brussel en nog nooit problemen gekend heeft met de autoriteiten – dat bevestigde Djump zelf ook op Twitter.

“We blijven achter onze chauffeurs staan en zijn nu druk bezig met het bestuderen van de juridische gronden”, zegt Stulemeijer nog. Een Uber-bestuurder heeft bevestigd dat de taxidienst juridisch tussenkomt voor de getroffen chauffeurs.

Ook in andere steden waar Uber actief is, kreeg de taxiservice het al hard te verduren. Zo werden in Parijs de ruiten van Uber-wagens ingeslagen en werden sommige auto’s met lijm besmeurd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content