AZ Jan Portaels gebruikt elektronisch patiëntendossier van UZ Brussel

. © iStock
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Het AZ Jan Portaels in Vilvoorde gaat het elektronisch patiëntendossier (EPD) van het UZ Brussel gebruiken. Het UZ Brussel hoopt ook met andere ziekenhuizen samenwerkingsovereenkomsten te sluiten.

Primuz, het EPD van het UZ Brussel, is een volledig geïntegreerd klinisch werkstation dat alle corefuncties bevat eigen aan de hedendaagse patiëntensoftware. Door in te stappen in het systeem, krijgt AZ Jan Portaels nu toegang tot alle functionaliteiten van de software, maar met de mogelijkheid om het systeem te configureren op maat van de eigen werking. De medische gegevens van de patiënten blijven in beheer van het AZ Jan Portaels waardoor het controle houdt over de eigen gegevens.

Samenwerking laat meer ICT-middelen toe

Algemeen directeur AZ Jan Portaels Guy Buyens: “We hebben gekozen voor het EPD van het UZ Brussel omdat het een geïntegreerd en gebruiksvriendelijk systeem is dat we snel kunnen uitrollen. Maar ook de manier waarop zal worden samengewerkt, met respect voor ieders eigenheid, heeft ons overtuigd.” Door de samenwerking kunnen meer middelen ingezet worden voor de verdere innovatieve ontwikkeling van het EPD. Het UZ Brussel voorziet om zijn al ICT-team nog verder uit te bouwen. UZ Brussel had de voorbije jaren al veel expertise opgebouwd met het Klinisch Werkstation (KWS).

Schaalvergroting

Het UZ Brussel hoopt nu snel extra ziekenhuizen te overtuigen van de voordelen van Primuz. Het EPD is kan nu uitgerold worden binnen verschillende ziekenhuizen. De eigenlijke implementatie en integratie van het EPD gebeurt door CTG/e-trinity dat gespecialiseerd is in it-diensten voor de gezondheidszorg.

“De ziekenhuizen die kiezen voor Primuz beantwoorden meteen aan de vereisten die minister Maggie De Block heeft gesteld in haar plan eGezondheid met als streefdatum 2019”, stel prof. Marc Noppen, ceo van het UZ Brussel. In ons land vormen EPD’s een erg gefragmenteerde markt. De trend van de laatste jaren is dat enkele grotere ziekenhuizen een eigen EPD proberen door te duwen, via samenwerkingsclusters. Onder meer het UZ Gent ambieert een voortrekkersrol in EPD. Het UZ Leuven heeft dan weer een medisch samenwerkingsverband (‘Nexuz Health’) met een aantal andere Vlaamse ziekenhuizen rond patiëntensoftware.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content