Baidu klaagt ex-werknemer aan over zelfrijdende wagens

Baidu's vloot zelfrijdende wagens © .
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

De Chinese zoekgigant Baidu heeft een van zijn voormalige werknemers voor de rechter gesleept voor het stelen van technologie. De man stond aan het hoofd van Baidu’s onderzoek naar zelfrijdende wagens maar vertrok om zijn eigen start-up op te richten.

Het lijkt wel een Chinese variant van de aanhoudende ruzie tussen Google-dochter Waymo en Uber. Baidu sleept de man die aan het hoofd stond van zijn zelfrijdende autotechnologie, Wang Jing, en zijn start-up Jingchi, voor de rechter. Volgens Baidu heeft Jing technologie gestolen. De man zelf zegt dat er niets van aan is.

Baidu, dat een van de grootste techbedrijven is in China, is al langer bezig met technologie voor zelfrijdende wagens. Voor het zogenaamde ‘project Apollo’ werd onder meer samengewerkt met Microsoft. Bedoeling is om tegen 2020 een zelfrijdende wagen op de weg te krijgen. Baidu is echter niet de enige die aan deze technologie werkt. In China zelf is bijvoorbeeld Didi Chuxing (een soort Chinese Uber) een geduchte rivaal, die zijn eigen lab heeft opgericht om artificiële intelligentie voor wagens te bouwen.

Een andere geduchte concurrent is nu Jingchi, dat sinds zijn oprichting in april van dit jaar zo’n 52 miljoen dollar aan kapitaal kon ophalen, onder meer bij Nvidia. Baidu eist in de aanklacht 50 miljoen yuan (zo’n 6,42 miljoen euro) aan compensatie en vraagt dat Jingchi stopt met het gebruiken van de mogelijk gestolen technologie. Volgens Baidu heeft Jing contractuele overeenkomsten geschonden en technische werknemers weggelokt voor zijn eigen bedrijf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content