Bang afwachten voor CeBIT 2009

De afsluitingsdatum voor de inschrijving van Belgische bedrijven voor de CeBIT-beurs is eigenlijk achter de rug. De meesten wachten tot de laatste knip. Het is trouwens helemaal afwachten of CeBIT dit jaar nog veel volk zal trekken.

De afsluitingsdatum voor de inschrijving van Belgische bedrijven voor de CeBIT-beurs is eigenlijk achter de rug. De meesten wachten tot de laatste knip. Het is trouwens helemaal afwachten of CeBIT dit jaar nog veel volk zal trekken.

Het uitbreken van de financiële crisis begin oktober met zijn wereldwijde impact op de volledige economie, sorteert ook effect op de ict-sector. Heel wat ondernemingen snoeien in de kosten. Deelname aan beurzen, zeker een mondiale beurs als CeBIT in Hannover wordt ter discussie gesteld. Vorig jaar telde de expo nog een half miljoen bezoekers voor 5.845 exposanten uit 77 landen, maar over de deelnemers van volgend jaar wil CeBIT-project manager Marius Felzmann zich niet uitspreken: “Nog te vroeg. Er zijn nog commerciële gesprekken aan de gang.” Er zijn ook vragen over de duur van CeBIT, van 3 tot 8 maart, maar Felzmann vindt dat het afsluitende weekend precies de mogelijkheid biedt aan bedrijfsleiders van kleine en middelgrote bedrijven om de beurs te bezoeken.

Wat de Belgische delegatie betreft is het ook nog steeds koffiedik kijken. Awex, de Waalse exportfederatie, liet vorig jaar al verstek gaan. De Brusselse organisatie tekende al een 15-tal Belgische ondernemingen op, terwijl Vlaanderen (FIT) nog geen contract binnen heeft. Het rekent wel op een 20-tal exposanten. Daarin zijn echter ook een paar bedrijfjes opgenomen die slechts voor één dag exposeren. Opvallend is trouwens dat Brusselse bedrijven minder dan de helft betalen voor een stand op CeBIT dan de Vlaamse ondernemingen.

Gastland dit jaar is Californië. Gouverneur Arnold Schwarzenegger is één van de gastsprekers en heeft alvast alle ict-bedrijven uit zijn regio opgeroepen om deel te nemen aan CeBIT. Ook Intel-voorzitter Craig Barrett is van de partij op de aansluitende conferentie.

Centraal thema op de beurs is Webciety, met het internet als gezamenlijke factor: cloud computing, enterprise 2.0, open source, blogs, wiki’s, webtv of social networks. Nieuwe thema’s zijn internet & mobile solutions en uiteraard Green IT. En e-health, ict in de medische wereld wordt verruimd, onder het motto ‘mens-it-gezondheid’.

Tekenend voor de huidige tijd is dat de enorme papieren catalogus wordt afgeschaft en plaats moet maken voor een pocketeditie. Het zal de bezoekers alvast een paar kilo in de draagtas besparen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content