“Banken moeten risico internetbankieren dragen”

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Banken moeten volgens Test-Aankoop klanten steeds schadeloosstellen voor elke verrichting bij het internetbankieren die ten onrechte werd uitgevoerd.

Banken moeten volgens Test-Aankoop klanten steeds schadeloosstellen voor elke verrichting bij het internetbankieren die ten onrechte werd uitgevoerd.

“Wie online bankiert, moet uiteraard de nodige voorzichtigheid aan de dag leggen. In geen geval moet hij het technologisch risico bij het gebruik van internetbankieren dragen”, aldus de consumentenorganisatie in het tijdschrift Budget & Recht. “Wij verzetten ons vooral tegen het idee dat elke gebruiker wordt verondersteld een informaticaspecialist te zijn, die in staat is om eventuele pogingen tot fraude door hackers of piraten op het net te herkennen. We dulden evenmin dat de banken een consument die zijn antivirussoftware niet heeft geüpdatet van grove nalatigheid beschuldigen en om die reden elke schadeloosstelling weigeren”, aldus Test-Aankoop.

Het internetbankieren kent steeds meer succes. Terwijl er in 2004 nog maar 2,5 miljoen Belgen online bankierden, is dat aantal opgelopen tot 4,6 miljoen. Ondanks een lichte stijging van het aantal fraudegevallen van 10 in 2006 tot 37 in 2008 zijn er volgens Test-Aankoop niet meer risico’s verbonden aan internetbankieren dan aan de automatische loketten. Tot nog toe leed geen enkele cliënt hierbij financieel verlies. Test-Aankoop zegt dat dit zo moet blijven en blijft deze problematiek in de gaten houden.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content