Bart De Wever meest gegoogelde politicus in België, PS meest opgezochte partij

© ImageGlobe

De N-VA-voorzitter is, voor het vierde jaar op rij, de politicus die het afgelopen jaar het meest gegoogeld werd. De PS is dan weer de meest opgezochte partij, de ramp met de Costa Concordia het meest opgezochte nieuwsfeit en Stromae de snelst stijgende Belgische persoonlijkheid.

Het afgelopen jaar hebben de Belgen vooral lokale gebeurtenissen en personen opgezocht op Google. Dat blijkt uit het jaarlijkse Zeitgeist-rapport van de internetgigant over de populairste zoektermen in ons land. Zo staat Stromae in de top vier van de internationale beroemdheden en zijn zes van de tien meest opgezochte gebeurtenissen Belgisch.

Bart De Wever meest opgezochte politicus, PS meest opgezochte partij

N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever is al voor het vierde jaar op rij de meest opgezochte politicus. Net als vorig jaar volgen dan premier Elio Di Rupo (PS) en staatssecretaris Maggie De Block (Open Vld). Minister van Financiën Koen Geens haalt de top vijf, na PS-voorzitter Paul Magnette. De PS is dan weer voor het tweede jaar op rij de meest opgezochte Belgische politieke partij.

De top tien van de meest opgezochte nationale en internationale gebeurtenis kleurt ook grotendeels Belgisch, met de heisa rond de Hoeilaartse schepen Els Uytterhoeven, de uitspraak in de zaak Kim De Gelder, de problemen met de Fyra-treinen, de lokale afdeling van de activistes van Femen, de rechtszaak rond de dood van Jonathan Jacob en het overlijden van de student Nicolas Robin.

Maar het meest gegoogelde nieuwsfeit is de ramp met het cruiseschip Costa Concordia. Het schip leed in januari 2012 al schipbreuk, maar dit jaar begonnen de bergingswerkzaamheden. De zaak rond paralympiër Oscar Pistorius staat op twee.

Stromae snelst stijgende Belgische persoonlijkheid

De Amerikaanse acteur Paul Walker is de snelst stijgende internationale beroemdheid in de zoekopdrachten van de Belgen op Google in 2013. De acteur, bekend van zijn rol in de filmreeks “The Fast & The Furious”, overleed in november. Na hem komen de echtgenote van de Britse prins William, Kate Middleton en de overleden Zuid-Afrikaanse oud-president Nelson Mandela. Op plaats vier volgt dan Stromae – de snelst stijgende Belgische persoonlijkheid. Hij gaat de overleden “Glee”-acteur Cory Monteith vooraf.

“Django Unchained” van Quentin Tarantino is de snelst stijgende film in de zoekopdrachten, de “Harlem Shake” de snelst stijgende internethype en Tomorrowland het snelst stijgende festival.

Belfius is, net als vorig jaar, de snelst stijgende zoekopdracht, voor e-maildienst Outlook en webshop Zalando. Koning Albert II is het meest opgezochte lid van het Belgische koningshuis, voor zijn opvolger koning Filip.

Google stelde de Zeitgeist op door de dagelijkse zoekopdrachten via Google Trends te analyseren. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content