Base: “De explosie van dataverbruik moet nog komen”
Aan de stijging van het mobiel dataverbruik komt voorlopig geen einde. Volgens Jos Donvil, ceo van Base Company, is er nog veel groeimarge. Andere en goedkopere toestellen zorgen er voor dat gebruikers meer megabytes verbruiken.
Base organiseert op dit moment voor zijn shopmedewerkers trainingen rond de nieuwste toestellen. Nochtans is dat niet de cash cow van het bedrijf. “Onze marge daarop is, net zoals bij andere spelers, minimaal. Maar je moet die service wel aanbieden aan je klanten,” zegt Donvil. Niet enkel de smartphones maar ook de accessoires en stilaan de wearables (vooral smartwatches op dit moment) gaan vlot over de toonbank.
Los van de winstmarge zorgen die toestellen wel voor meer dataverbruik en daar is het Base om te doen. Een derde van de gebruikers heeft een toestel ouder dan twee jaar, en dus nog geen 4G. Tegelijk zorgen goedkope smartphones, zoals van het Franse Wiko, of een aantal modellen uit de Lumia-reeks van Microsoft (dat het kocht van Nokia) dat ook de laatste gsm-bezitters overstappen naar een smartphone.
Zestig procent van de Belgische actieve bevolking (ongeacht de operator) gebruikt vandaag mobiel dataverkeer weet Base op basis van een onderzoek dat het liet uitvoeren. “Vier jaar terug was dat maar tien procent,” zegt Donvil. 65 procent bekijkt video, de helft streamt muziek, 35 procent doet aan online gaming en één op vijf kijkt tv via de smartphone. Maar dat laat tegelijk nog een enorme groeimarge over. “De explosie van data moet nog komen,” klinkt het bij de ceo van Base Company.
Welke toestellen het best verkopen, blijft een gevoelige vraag. Deels omdat die cijfers enorm variëren per kwartaal of per marketingactie. Donvil: “In aantallen is Samsung de grootste. In waarde is het Apple.” Maar ook goedkopere toestellen duiken tegenwoordig in de top 10 op. Een signaal dat smartphones vandaag een breed publiek bedienen. Maar als acht op tien vandaag een smartphone koopt, dan kijkt Base uit naar het moment dat ook die laatste twee de overstap maken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier