Bedrijf Michel De Coster verdacht van namaak
Een jaar geleden liet Michel De Coster weten dat hij ‘goud in handen’ had. Van de vliegende start van Airborne is voorlopig niets in huis gekomen. Meer nog, het bedrijf van de ex-topman van Belgacom wordt verdacht van namaak, misbruik van vennootschapsgoederen en oneerlijke marktpraktijken. Het concept van Airborne herinnerde sterk aan het idee waarmee Nexios een klein jaar eerder de kolommen van Data News had gehaald. Het jonge consultancybedrijf uit Vilvoorde werkte aan IMS-Ginger, een tool voor mobiele samenwerking (DN 12/02/2010). Ook de ontwikkeling van dat project vond in India plaats. Dat er wellicht meer dan een toevallige gelijkenis in het spel was, blijkt nu in het verhaal de naam van Jan Cauberghs opduikt, de Belgische vennoot van Michel De Coster. Cauberghs was tot midden 2011 voorzitter van de raad van bestuur van Nexios en is vandaag bestuurder bij Airborne.
Een jaar geleden liet Michel De Coster weten dat hij ‘goud in handen’ had. Van de vliegende start van Airborne is voorlopig niets in huis gekomen. Meer nog, het bedrijf van de ex-topman van Belgacom wordt verdacht van namaak, misbruik van vennootschapsgoederen en oneerlijke marktpraktijken.
Eind 2010 vertelde De Coster in De Tijd over zijn nieuwe bedrijf Airborne, een platform voor de ontwikkeling van mobiele applicaties voor smartphones. Hij was hiervoor in zee gestapt met een Belgische en een Indische vennoot. Die laatste stond in voor de ontwikkeling van het platform in India. De Coster toonde zich bijzonder enthousiast. “Ik heb, denk ik, voor het eerst goud in handen. The next big thing”, liet hij optekenen.
Het concept van Airborne herinnerde sterk aan het idee waarmee Nexios een klein jaar eerder de kolommen van Data News had gehaald. Het jonge consultancybedrijf uit Vilvoorde werkte aan IMS-Ginger, een tool voor mobiele samenwerking (DN 12/02/2010). Ook de ontwikkeling van dat project vond in India plaats. Dat er wellicht meer dan een toevallige gelijkenis in het spel was, blijkt nu in het verhaal de naam van Jan Cauberghs opduikt, de Belgische vennoot van Michel De Coster. Cauberghs was tot midden 2011 voorzitter van de raad van bestuur van Nexios en is vandaag bestuurder bij Airborne.
Partner weggekaapt
De rol van Cauberghs blijkt cruciaal. Nexios beschuldigt Cauberghs van oneerlijke marktpraktijken door de Indische partner weg te kapen bij Nexios. De partner zou de ontwikkeling van het platform op kosten van Nexios hebben verdergezet, maar de resultaten aan Airborne hebben doorgegeven. Tegen Airborne lopen naast een strafonderzoek ook procedures voor de rechtbanken van koophandel van Brussel en Leuven. Onder meer bij Jan Cauberghs en bij Airborne vonden huiszoekingen plaats en nam het gerecht goederen in beslag.
“Zolang het legaal dispuut loopt, is er bij Airborne geen enkele commerciële activiteit”, zegt Michel De Coster in een reactie. “Ik ben momenteel niet meer met Airborne bezig. Tot er een uitspraak komt in de zaak, heeft dat ook geen zin. Ik hoop wel dat we tot een vergelijk kunnen komen, maar zolang de zaak loopt wil ik daar verder geen uitspraken over te doen.” Nexios zou intussen ver gevorderd zijn in de gesprekken met verschillende Europese telecomoperatoren, maar door de juridische perikelen ligt de concrete realisatie van het platform voorlopig stil. Eind van dit jaar komt de zaak voor de rechtbank van koophandel in Brussel. Medio 2012 dient de rechtbank van koophandel in Leuven zich uit te spreken en wellicht zal ook de strafrechter nog een oordeel vellen.
Diefstal en witwasserij
Intussen raakte bekend dat Jan Cauberghs in een fraudezaak is betrokken. Voor hij bij Nexios aan de slag ging, werkte Cauberghs als CEO bij de Belgische tak van de luchtvaartorganisatie IATA. Op 30 november verscheen hij voor de correctionele rechtbank in Leuven op beschuldiging van diefstal bij zijn werkgever van vijf miljoen euro. Hij stond er ook terecht voor verschillende witwasmisdrijven.
Cauberghs geeft de feiten toe, maar houdt vol dat hij van plan was de centen terug te geven. Hij zou – naar eigen zeggen – sommige feiten hebben gepleegd om zichzelf een bonus toe te kennen voor het harde werk dat hij voor zijn ex-werkgever had verricht. Een ander deel van het geld belegde hij in speculatieve investeringen van vennootschappen waarin hij zelf vennoot of bestuurder was: bedrijven die achteraf in verdachte omstandigheden failliet gingen. Er hangt Jan Cauberghs een gevangenisstraf van vijf jaar boven het hoofd en een beroepsverbod als bestuurder voor een periode van tien jaar. De uitspraak volgt op 3 januari.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier