Bedrijven vernieuwen sneller hun netwerk, maar vergeten te patchen
Bedrijven vernieuwen hun netwerken sneller dan technisch gezien nodig is. Maar hoewel nieuwer doorgaans beter is, blijven voor de hand liggende beveiligingspraktijken vaak achterwege.
Netwerken worden vandaag vaker nog voor het einde van hun levenscyclus vervangen. Volgens het Network Barometer Report van Dimension Data zijn vandaag 58 procent van de netwerken ‘actueel’, een stijging van 11 procent ten opzichte van een jaar geleden.
Het is de eerste keer in vijf jaar dat netwerken sneller vernieuwen dan verwacht, wat volgens de technologiespeler er op wijst dat bedrijven zo werk willen maken van digitalisering, zoals het invoeren van mobiele werkplekken, samenwerkingsmogelijkheden, IoT en automatisering.
Dimension Data baseert zijn conclusies op eigen onderzoek bij 320 bedrijven (goed voor 97.000 netwerktoestellen) in 28 landen doorheen 2015. Daarbij leerde het onder meer dat slechts 0,4 procent van de toestellen software defined WAN ondersteunt. Er is interesse vanuit de bedrijven, maar softwaregestuurde netwerken zijn dus nog relatief nieuw in praktijk. De ondersteuning voor IPv6 stijgt van 21 procent in 2014 naar 41 procent in 2015.
Nieuwer niet altijd veiliger
De regel is dat nieuwe apparatuur doorgaans standaard beter beschermd is. Maar dat is in praktijk niet altijd het geval. 76 procent van de door DiData onderzochte toestellen had tenminste één gekend beveiligingslek. Vorig jaar was dit nog 60 procent.
Specifiek voor Europa stijgt het aantal toestellen met minstens één beveiligingslek van 51 procent vorig jaar naar 82 procent dit jaar. “We zien bij verschillende klanten, zeker in Europa, dat er meer wordt gekeken naar een strategische vernieuwing van hun netwerkmateriaal, maar rminder naar dagelijks operationeel onderhoud. Door niet up-to-date te blijven met softwarepatches op nieuwe apparatuur, riskeren ze om hun netwerken minder veilig te maken,” aldus Didata in zijn netwerkrapport.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier