Nieuwe bitcoins weer wat schaarser na halvering
De bitcoin is weer wat schaarser geworden. In de nacht op zaterdag is een nieuwe zogenaamde halvering van de cryptomunt doorgevoerd.
De zogeheten ‘halving’ van cryptomunt bitcoin vindt eens in de vier jaar plaats en moet inflatie van de munt tegengaan. Het aantal mogelijk bitcoins is beperkt tot 21 miljoen, en tot nu toe zijn er 19,6 miljoen uitgegeven. Daardoor onderscheidt de digitale valuta zich van fiatgeld zoals euro’s, waarvan een onbeperkt aantal bijgedrukt kan worden. De halvering vertraagt elke keer het creëren van nieuwe bitcoins.
Wie bitcointransacties verifieert en toevoegt aan de blockchain – waar computers met veel rekenkracht voor nodig zijn – wordt daarvoor beloond met bitcoins. Sinds de lancering van de cryptomunt halveert die beloning per 210.00 blocks die worden toegevoegd, of zowat om de vier jaar. Zo’n halvering is nu voor de vierde keer gebeurd.
Terwijl miners sinds mei 2020 per aangemaakt block nog 6,25 bitcoins kregen, gaat het nu om nog 3,125 bitcoins. Dat proces zal zich blijven herhalen tot het maximum van 21 miljoen bitcoins in omloop is (naar schatting in 2140). Door de nieuwe halvering komen nieuwe bitcoins dus minder snel in omloop en worden ze schaarser. Dat zou de waarde van de cryptomunt moeten stimuleren.
Waarde
Cryptobeleggers keken uit naar de vierde halvering. Na de vorige ‘halving’ stuwde het afgenomen aanbod de bitcoinkoers flink omhoog. Ook nu hopen beleggers dat deze gebeurtenis weer tot een verdere opmars zal leiden.
Vorige maand bereikte de waarde van de bitcoin nog een nieuw record met 73.797 dollar. Sinds het begin van het jaar steeg de waarde met meer dan 50 procent. De stijging heeft met name te maken met de goedkeuring voor beursgenoteerde bitcoinfondsen in de Verenigde Staten. Daardoor is de cryptomunt toegankelijker geworden voor een grotere groep beleggers, wat de vraag en daarmee ook de koers van de digitale munt aanjaagt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier