Belgische internethandelaars vragen maatregelen tegen Chinese platforms

© Getty Images

De Belgische e-commercefederatie Becom vraagt dringend maatregelen om ‘het ongelijke speelveld’ tussen Chinese en Europese webshops aan te pakken. De federatie wil dat de douane versterking krijgt. Als de Chinese bedrijven de regels niet respecteren, moeten ze gestraft en ‘desnoods offline gehaald’ worden.

Chinese e-commerceplatformen zoals Temu en Shein zijn enorm populair, maar volgens hun Belgische concurrenten volgens ze de regels niet. ‘Belgische en Europese webshops die de regelgeving nauwgezet volgen, moeten opboksen tegen aanbieders die niet aan de EU-regels voldoen en daardoor hun producten goedkoper kunnen aanbieden’, zegt managing director Greet Dekocker van Becom.

Tsunami van pakjes

De Chinezen versturen de individuele pakjes volgens Dekocker bijvoorbeeld gebundeld, waardoor ze in Europa niet allemaal gecontroleerd kunnen worden. Becom verwijst ook naar een paper van VUB-professor Jonathan Holslag, die beschreef hoe de douane niet voorbereid was op de ‘tsunami’ van Chinese pakjes op de luchthaven van Luik.

Becom vraagt dat de Europese regelgeving wordt aangepast zodat doeltreffender kan worden gecontroleerd. Chinese fabrikanten en platformen zouden ook bijkomende informatieverplichtingen opgelegd moeten krijgen, vindt de federatie. In België moeten de douanecontroles worden opgevoerd.

Partner Content