Drones van Amazon mogen verder vliegen

De MK30 Prime Air drone van Amazon die in oktober werd voorgesteld. © JASON REDMOND/AFP via Getty Images
Matthieu Van Steenkiste Freelance medewerker Data News

Amazon mag van de Amerikaanse overheid zijn droneleveringen uitbreiden. Doordat de drones nu ook buiten het zicht van de piloten mogen vliegen, kunnen ze verder leveren.

Onder de merknaam Prime Air experimenteert de e-commercereus al langer met leveringen via drones. In 2020 verkreeg het toelating van de Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA) om kleine pakjes met drones aan huis te leveren. Proefprojecten werden opgezet op drie locaties in de VS, en later uitgebreid naar Italië en het Verenigd Koninkrijk.

Donderdag maakte Amazon bekend dat het zijn testen in het Texaanse College Station zal uitbreiden. Het verkreeg immers de toestemming om zijn drones nu ook buiten het gezichtsveld van piloten te laten vliegen. Tot nu toe moesten de bedieners altijd visueel contact houden met hun toestellen. Verder kon alleen maar als het bedrijf een technologie kon voorleggen die bewees ook veilig te kunnen vliegen buiten het zicht van de operatoren.

Amazon ontwikkelde hierom een systeem dat de drones in staat stelt om obstakels te detecteren en te mijden, dat aanvaard werd door de FAA. ‘We hebben demonstraties gedaan voor hun inspecteurs waarbij we getoond hebben dat ons systeem werkt in de echte wereld’, laat het bedrijf weten. ‘We vlogen in de aanwezigheid van vliegtuigen, helikopters en een luchtballon, en toonden hoe de drone hen allemaal ontweek.’

Met de nieuwe toelating op zak zal Amazon zijn droneleveringen uitbreiden in College Station, maar het wil de dienst later dit jaar integreren in zijn bredere levernetwerk. Drones zullen dan van op kleinere leversites voor het bezorgen op de dag van bestelling opstijgen. Amazon wil tegen 2030 jaarlijks 500 miljoen pakjes per drone leveren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content