AI-boom jaagt TSMC richting biljoenenclub
De Taiwanese chipmaker TSMC heeft in haar tweede kwartaal de hoogste groei sinds 2022 neergezet. De verklaring daarvoor ligt bij de opkomst van kunstmatige intelligentie.
De omzet van het bedrijf nam met veertig procent toe tot 673,5 miljard Taiwanese dollar of 19,1 miljard euro. Analisten hadden een groei van rond de 35,5 procent verwacht. De mooie omzetcijfers zorgden er voor de beurswaarde van de chipreus op de beurs van Taiwan kort 1 miljard Amerikaanse dollar had aangetikt, dankzij de investeringsgolf in AI.
TSMC is in de chipsector een gigant en het meest waardevolle bedrijf van Azië. Maar daarbuiten kan het op weinig bekendheid rekenen. Het is de grootste chipmaker ter wereld, goed voor ongeveer de helft van de markt, en dat marktaandeel is nog groter als je kijkt naar geavanceerde chips.
De wereldwijde populariteit van AI-toepassingen deed de afgelopen maanden de beurskoers van Nvidia al stijgen naar ongeziene hoogtes. TSMC produceert daarbij de chips die Nvidia ontwerpt en verkoopt. De AI-race wordt vaak omschreven als een hedendaagse gold rush, waarbij Nvidia de spades verkoopt. Nvidia ontwerpt en verkoopt inderdaad de spades, maar het is TSMC die ze fysiek maakt.
Iedereen klant
Maar het bedrijf produceert ook voor AMD, Apple, Qualcomm, Broadcom, Mediatek en vele anderen. De kans dat je smartphone, internetmodem of ander slim toestel een chip heeft die door TSMC werd gemaakt is daardoor zeer groot. Zelfs Intel, dat vooral inzet op eigen productie en sinds kort ook chips voor anderen produceert (met Intel Foundry Services), is klant bij TSMC.
Die uitgebreide basis in combinatie met aangehouden traditie om het chipontwerp de afgelopen jaren telkens kleiner en performanter te maken en de huidige vraag naar AI-chips, maken van het bedrijf een speler onder het oppervlak die cruciaal is voor de wereldwijde technologiesector.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier