Gents softwarebedrijf Qargo haalt 12 miljoen euro op

Qargo-oprichters (v.l.n.r) Joeri de Turck (CTO), Sander de Wilde (Head of Engineering) en Adriaan Coppens (CEO). © Qargo
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

De Gentse start-up Qargo haalt 11 miljoen Britse pond, oftewel ruim 12 miljoen euro op bij Balderton Capital. Qargo zet in op een alles-in-één softwareplatform voor de logistieke sector.

In 2022 haalden oprichters Adriaan Coppens (CEO), Joeri de Turck (CTO) en Sander de Wilde (Head of Engineering) meteen 6 miljoen euro op: niet weinig voor een eerste kapitaalronde van een Vlaams softwarebedrijf. Nu kondigt Qargo aan dat het in een Series A financiering geleid door Balderton Capital nog eens 11 miljoen Britse pond oftewel 12 miljoen euro tankt. De nieuwe financiering zal dienen om nieuwe markten aan te boren, het product verder te ontwikkelen en het technische team te versterken om zo gelijke tred te houden met het snelgroeiende klantenbestand.

Qargo zet in op een alles-in-één softwareplatform voor de logistieke sector. Die sector wordt geconfronteerd met stijgende operationele kosten, de roep om een koolstofarme economie en stijgende brandstofprijzen. Voeg daar nog een golf van cyberaanvallen aan toe en het resultaat is aanzienlijk lagere marges. Het afgelopen jaar zijn alleen al in het Verenigd Koninkrijk bijna 500 transportbedrijven bezweken onder deze druk, zo meldt Qargo in een persbericht over de kapitaalronde.

Legacy software vervangen door AI-workflows

De transportindustrie vertrouwt al een kleine eeuwigheid op wat we ondertussen legacy-systemen kunnen noemen: ‘enterprise resource software’, het ooit zo populaire erp-acroniem. Het gaat dan om software meestal ook nog on-premise draait, in een lokale serverruimte, aangevuld met extra maatwerk en de nodige Excel-spreadsheets.

Komaf maken met die mikmak van oude software en maatwerk is waar Qargo op inzet. Hun cloud first SaaS-platform van Qargo integreert naadloos met de systemen van klanten en fungeert als een centraal ‘besturingssysteem’. Klanten van Qargo kunnen orders zo tot 10 keer sneller verwerken dan met traditionele tools, PDF’s automatisch importeren en adresopzoekingen automatiseren om routeplanning en leveringen eenvoudiger te maken. Het planningsalgoritme – ja, een stukje AI dus – verwerkt de verschillende ladingen en zet alles om in optimale ritten die zowel afstand, duur als CO2-uitstoot minimaliseren. Resultaat? Minder lege voertuigen op de weg die anders onnodige uitstoot genereren.

Qargo heeft ondertussen naar eigen zeggen meer dan 140 klanten in België, Ierland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk, waaronder logistieke marktleiders als Altrea Group en Uniserve Group. Adriaan Coppens, medeoprichter en CEO van Qargo is met Qargo trouwens niet aan zijn proefstuk toe. In 2018 vertrok bij hij bij OTA Insight, het huidige Lighthouse. Qargo-CTO Joeri De Turck was destijds de eerste werknemer van OTA Insight.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content