Proximus ziet nettowinst verdubbelen

Proximus-CEO Guillaume Boutin. © Belga Image

Het telecombedrijf Proximus verhoogt de jaarprognoses voor de tweede keer dit jaar, na een derde kwartaal met ‘met sterke operationele en financiële resultaten op de thuismarkten’. Dat heeft Proximus vrijdag aangekondigd.

De kwartaalomzet van de volledige groep kwam uit op 1,64 miljard euro, 7,3 procent meer dan in het derde kwartaal van vorig jaar. De onderliggende brutobedrijfswinst (ebitda) nam met bijna 5 procent toe tot 480 miljoen euro en de nettowinst kende meer dan een verdubbeling tot 185 miljoen euro. 

Op de thuismarkten (zonder de internationale filialen) steeg de omzet in het derde kwartaal met 1,5 procent tot 1,19 miljard euro. De ebitda bedroeg 429 miljoen euro (+1,3 procent). Proximus verkocht meer gsm-abonnementen en lokte meer internetklanten, maar zag het aantal televisieklanten met 13.000 dalen.

Proximus-CEO Guillaume Boutin spreekt in een persbericht van ‘sterke financiële en operationele resultaten voor het derde kwartaal’. Hij komt ook terug op de uitrol van glasvezel (fiber), ‘de hoeksteen van onze strategie op de thuismarkten’. Eind september konden meer dan twee miljoen woningen aangesloten worden op het fibernet van het bedrijf – het telde 519.000 actieve fiberlijnen. ‘Met onze eigen voetafdruk en die van onze partners is fiber in de straat nu beschikbaar voor ongeveer 40 procent van de Belgische bevolking’, aldus Boutin.

Proximus verwacht nu 2024 af te sluiten met een groei van zowel omzet als ebitda op de thuismarkten tot 3 procent, en ook de ebitda voor de volledige groep (pro forma) zou tot 3 procent toenemen. Initieel was er sprake van stijgingen tot 1 procent; in juli werden de prognoses opgetrokken naar toenames tot 2 of 2,5 procent. 

In december keert Proximus een interim-dividend van bruto 0,50 euro per aandeel uit. Eerder maakte het telecombedrijf bekend dat het volledige dividend voor 2024 en 2025 beperkt wordt tot telkens 0,60 euro per aandeel.

Partner Content