Geen enkel ernstig overnamebod: Belgische chipfabrikant BelGaN gaat definitief dicht
De overnamekandidaten die de voorbije weken interesse toonden in een doorstart van BelGaN, hebben geen ernstig bod uitgebracht. Dat betekent dat de enige industriële chipfabriek in ons land definitief de deuren sluit en zowat 440 personeelsleden op straat staan. De inboedel wordt geliquideerd.
Een vijftal kandidaten had zich aangeboden en toonde interesse in het Oudenaardse bedrijf. Maar twee weken geleden vroegen de curatoren een definitief bedrag, uitzicht op hertewerkstelling en betalingsgaranties. Donderdag om 12.00 uur verstreek de deadline voor de kandidaten om duidelijkheid te verschaffen. Een drietal concrete voorstellen werd door de curatoren doorgelicht. Namen worden niet genoemd, maar het gaat om voorstellen van één Europese kandidaat-overnemer en van spelers van buiten de Europese Unie.
‘Beneden de liquidatiewaarde’
Maar geen enkel bod is aanvaard, zegt medecurator Ali Heerman. ‘Ze zijn ver beneden de liquidatiewaarde. Er zijn weinig tot geen garanties voor het personeel op het vlak van wederindienstname. En er ontbreken betalingsgaranties.’
Dat betekent dat een doorstart met een nieuwe eigenaar er niet zal komen. Nochtans is chiptechnologie een strategische sector en de voorbije weken hebben politici en kenners de hoop uitgedrukt dat de onderneming in Europese handen zou blijven.
Het personeel, dat twee weken geleden bedrijfswagens en gsm-toestellen moest inleveren, blijft werkloos. De inboedel van het bedrijf – geschat op zowat 50 miljoen euro – wordt geliquideerd. Het gaat om een bedrijfspand en een machinepark. Daarin staan hoogtechnologische toestellen die enkel voor gespecialiseerde producenten enige waarde kunnen hebben. Die gespecialiseerde machines verdwijnen zo goed als zeker van het Belgisch grondgebied, want in de wijde omgeving werkt geen enkel bedrijf aan gelijkaardige chiptechnologie.
De curatoren bekijken nog hoe ze een dertiental personeelsleden die de veiligheid van de productievloer en de integriteit van de inboedel moesten bewaren, aan de slag kunnen houden.
België dreigt chipfabrikant BelGaN te verliezen, Agoria pleit voor snelle doorstart
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier