De Amerikaanse chipfabrikant Intel wil zijn aantal werknemers reduceren tot 75.000 mensen. Dat zijn er 24.000 minder dan de headcount eind vorig jaar. Het ziet ernaar uit dat dat vooral in de productie zal gebeuren: twee Europese assemblageprojecten worden bijvoorbeeld geschrapt.
Ooit was de Amerikaanse chipmaker Intel heer en meester op de wereldwijde halfgeleidermarkt, maar in de vrij recente AI-race liet het bedrijf zich inhalen door de ooit onbeduidende concurrent Nvidia. Onder nieuwe CEO Lip-Bu Tan, die in maart dit jaar aantrad, wordt het slagschip nu stevig bijgestuurd: uit communicatie rondom de recentste kwartaalcijfers blijkt dat bijna een kwart van het personeel de laan zal worden uitgestuurd.
Vooral in productie
Eind vorige maand sloot Intel al zijn afdeling gericht op de automobielsector en werd een stevige ontslagronde aangekondigd onder de arbeiders in Intels wereldwijde chipfabrieken. Naast de ontslagen – eind 2024 waren er 99.500 ‘kernmedewerkers’, dat aantal moet dit jaar naar 75.000 – worden er ook weer in de productiesites. Een fabriek in Costa Rica gaat dicht, en geplande miljardenprojecten in Polen en Duitsland (waarvoor België ooit eventjes meedong) voor nieuwe productiefaciliteiten worden geschrapt. Maar ook de capaciteit van Intels kernfabrieken in de Amerikaanse staat Ohio zal worden afgebouwd.
Overinvestering
De chipmaker heeft overgeïnvesteerd in nieuwe fabrieken zonder dat er vraag voor was, zei Tan in een earnings call met investeerders. ‘Ik deel niet het geloof van if you build it, they will come. Onder mijn leiding zullen we bouwen wat klanten nodig hebben wanneer ze het nodig hebben, en hun vertrouwen verdienen.’
Het tweede kwartaal van 2025 was financieel niet denderend voor Intel. De chipmaker boekte een verlies van 2,9 miljard dollar (ongeveer 2,67 miljard euro) op een kwartaalomzet van 12,9 miljard dollar (ongeveer 11,87 miljard euro), die jaar op jaar al vlak is gebleven. Vooral de afdeling pc-chips zet zijn daling voort, maar ook de datacenterdivisie vertoont slechts een lichte groei.