Intel bevestigt het verdwijnen van zo’n 15.000 banen, schort dividend op

© Intel Corporation

De grote Amerikaanse chipproducent Intel gaat duizenden banen schrappen om miljarden aan kosten te besparen. Ook schort het techbedrijf het uitkeren van dividend aan aandeelhouders vanaf het vierde kwartaal voorlopig op.

Intel zegt dat het van plan is om het personeelsbestand met 15 procent terug te brengen. Eerder deze week meldde persbureau Reuters al dat er plannen waren om een groot aantal banen te schrappen. Met de reorganisatie wil Intel waar (exclusief de onderdelen die worden afgesplitst) ongeveer 110.000 mensen werken, de weg omhoog terugvinden. De in Californië gevestigde chipfproducent bracht zijn personeelsbestand vorig jaar al met ongeveer 5 procent terug.

Ooit dominant

Intel kampt met hoge kosten voor onderzoek en ontwikkeling om technologie te verbeteren en de onderneming weer prominent te maken in de halfgeleiderindustrie. De ooit dominante positie van het bedrijf is uitgehold, omdat rivalen zoals AMD marktaandeel hebben weggekaapt. Andere chipmakers, vooral Nvidia, hebben daarnaast grote vooruitgang geboekt als het gaat om chips voor kunstmatige intelligentie (AI).

Verder kwam Intel met een tegenvallende verwachting voor de omzet in het lopende kwartaal. Volgens het bedrijf komt de omzet uit tussen de 12,5 miljard en 13,5 miljard dollar. Dat is veel minder dan door analisten was verwacht.

Het nieuws viel slecht bij beleggers op Wall Street. In de handel nabeurs ging het aandeel hard omlaag.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content