AI-gedreven copryighttool jaagt op AI-gegenereerde Mario

Mario © Getty Images
Matthieu Van Steenkiste Freelance medewerker Data News

Met Mario doe je niet zomaar wat je wil. Een copryighttool zoekt met de hulp van AI afbeeldingen van de kleine loodgieter die door AI zijn gegenereerd, en zorgt ervoor dat ze offline gehaald worden.

Mario met een pint in de hand, een sigaret tussen de lippen: Nintendo ziet het niet graag passeren, en dus heeft het een bedrijf, Tracer, ingeschakeld om dat soort afbeeldingen van X te halen. Daarbij ook degene die met hulp van X’s eigen AI Grok zijn gemaakt. Het was een redacteur van The Verge die van het platform een waarschuwing kreeg dat er content van zijn account was gehaald na een klacht vanuit Tracer. Dat bedrijf biedt andere bedrijven AI-gedreven diensten aan om inbreuken op copyright op te sporen.

Bij de aanvraag om dat beeld weg te halen zaten ook links naar – ondertussen dus verdwenen – posts die inbreuken op Nintendo’s Mario-copyright pleegden. Grok staat er voor bekend erg weinig te doen tegen het aanmaken van beledigende content, of postjes die het copyright schenden. Eén van de betrokken accounts liet weten dat het om een AI-gegeneerd beeld ging van Luigi en Waluigi als Israëlische soldaten.

Ook fan-art in het vizier

Het wijde net dat Tracer gebruikt vist echter ook fan art op. OtakuRockU schreef dat ze gewaarschuwd werden dat hun account kon geschrapt worden vanwege een tekening van Mario. Hetzelfde overkwam het gelijkaardige X-account PoyoSilly.

Hoeveel Nintendo zelf met de zaak te maken heeft, is onduidelijk, al staat het Japans bedrijf bekend als gretig om een rechtszaak te beginnen als het over zijn copyrights gaat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content