Amerikaanse concurrentiewaakhond stuurt dagvaarding naar Nvidia

De nieuwe Blackwell GPU van Nvidia die betere prestaties levert op het gebied van generatieve AI. © Nvidia

De Amerikaanse kartelwaakhond heeft dagvaardingen gestuurd naar chipmaker Nvidia en andere bedrijven, omdat vermoed wordt dat de mededingingswetten zijn overtreden. Het aandeel van het chipconcern, dat de markt van AI-chips domineert, kreeg daardoor zware klappen. Het verloor meer dan 9 procent, waarmee 279 miljard dollar aan beurswaarde verloren ging – een record voor een Amerikaans bedrijf.

Het kartelonderzoek is niet nieuw. Maar door dagvaardingen te sturen, zijn bedrijven verplicht om antwoorden te verstrekken. De stap naar een formele klacht komt hiermee ook dichterbij, stelt persagentschap Bloomberg. Het onderzoek wordt gestuurd vanuit San Francisco. Bij het Amerikaanse ministerie van Justitie wilde men geen commentaar geven.

Overname RunAI

De onderzoekers vrezen dat Nvidia het zijn klanten moeilijker maakt om over te stappen naar andere leveranciers. Vooral de overname van RunAI door Nvidia zou daarbij een rol kunnen spelen. Daarnaast onderzoekt men of kopers die exclusief voor de chips van Nvidia kiezen, beloond worden met betere prijzen en bevoorrading.

Het bericht van Bloomberg stuurde het aandeel van Nvidia fors lager. Maar sinds begin dit jaar is dat aandeel wel al meer dan verdubbeld, onder meer dankzij de explosieve omzetstijging. Het bedrijf reageerde dinsdag met de boodschap dat zijn marktdominantie te danken is aan eigen verdiensten.

‘Nvidia stelt nieuwe AI-chips uit wegens ontwerpfout’

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content