Amerikaanse regering opent concurrentieonderzoek naar Nvidia, Microsoft en OpenAI

Magnifying Glass Focusing Sunlight Into a Point Repetition on Turquoise Colored Background High Angle View.

De Amerikaanse regering start mededingingsonderzoeken naar OpenAI, Nvidia en Microsoft in verband met kunstmatige intelligentie (AI). Dat meldt de krant The New York Times.

Het ministerie van Justitie zal het onderzoek voeren naar chipmaker Nvidia. De mededingingswaakhond FTC neemt dan weer OpenAI en Microsoft onder de loep. Met de onderzoeken wil de Amerikaanse regering in kaart brengen in welke mate de bedrijven de AI-industrie domineren. De ontwikkeling van dergelijke technologie vereist enorme investeringen, vooral in servers en processors om AI-modellen te trainen, zodat ze bijvoorbeeld teksten of beelden kunnen creëren.

Sleutelpositie

OpenAI heeft op het vlak van dergelijke generatieve AI een sleutelpositie, aangezien het met ChatGPT de eerste was om een AI-chatbot breed te lanceren. Microsoft kan de technologie dankzij een partnerschap met OpenAI uitrollen in zijn producten en diensten. Nvidia is dan weer een sleutelbedrijf op het vlak van hardware. Het is ‘s werelds belangrijkste speler op het gebied van chips die worden gebruikt voor AI.

In januari had de FTC al gezegd dat het een onderzoek zou starten naar de investeringen en samenwerkingen van grote techbedrijven op het vlak van AI. De waakhond zei toen informatie op te vragen bij Alphabet (Google), Microsoft, Amazon, OpenAI en Anthropic.

Partner Content