Apple schikt massaclaim beleggers voor bijna half miljard dollar
Apple schikt een massaclaim van beleggers voor 490 miljoen dollar. Een groep beleggers beweerde dat Apple-topman Tim Cook aandeelhouders had voorgelogen door een dalende vraag naar iPhones in China geheim te houden.
Cook had op 1 november 2018 in een groepsgesprek met analisten verteld dat, hoewel Apple door ongunstige wisselkoersen te maken kreeg met verkoopdruk in markten als Brazilië, India, Rusland en Turkije, hij ‘China niet in die categorie zou plaatsen’. Maar slechts een paar dagen later zei Apple tegen leveranciers dat ze hun productie moesten beteugelen. En weer enige tijd daarna kondigde de techreus aan dat zijn kwartaalomzet miljarden lager zou uitvallen. Daarbij verwees het Amerikaanse concern opeens naar de handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China.
‘Uitstekend resultaat’
Het ging bij Apple om de eerste verlaging van de omzetverwachting sinds de lancering van de iPhone in 2007. De aandelen van daalden de volgende dag met zo’n tien procent, waardoor 74 miljard dollar aan beurswaarde werd weggevaagd. Deze schikking is bedoeld voor beleggers die in de periode tussen de genoemde communicatiemomenten Apple-aandelen hebben gekocht of bijgekocht. De advocaat die de boze beleggers vertegenwoordigt, noemt het feit dat Apple met geld over de brug komt een ‘uitstekend resultaat’.
Voor Apple gaat het maar om een relatief klein bedrag. In het laatste volledige boekjaar zette het bedrijf ruim 383 miljard dollar om, of zo’n 352 miljard euro. De winst bedroeg 97 miljard dollar. Dat betekent dat Apple omgerekend in twee dagen al meer winst maakte dan het hele schikkingsbedrag.
De aandelenkoers van Apple is sinds januari 2019 ruwweg verviervoudigd. Tegenwoordig bedraagt de beurswaarde ruim 2.600 miljard dollar.