
Kan AI een burn-out of depressie bij werknemers herkennen?
De KU Leuven, Faresa, IDEWE en Cegeka steken de koppen samen voor een tweejarig onderzoeksproject. D-Stress moet uitwijzen of kunstmatige intelligentie een burn-out of depressie vroegtijdig kan opsporen.
België telt een half miljoen arbeidsongeschikten, waarvan één vijfde kampt met een depressie of burn-out. Dat kost de overheid bijna 1,7 miljard euro per jaar. Tijdens de eerste drie maanden van arbeidsongeschiktheid heeft psychologische begeleiding de meeste slaagkans voor re-integratie. Om een depressie of burn-out in de kiem te smoren, moet je er dus snel bij zijn. Dat is de insteek van het onderzoeksproject D-Stress.
AI-chatbot en armband
Om de eerste tekenen van psychologische uitputting op te sporen gaat gezondheidstechnoloog Faresa – dat met Soulseed al een app heeft voor de preventie van depressie – zijn expertise delen met IDEWE (Instituut voor Duurzaam en Ergonomisch Werken) op zoek naar vroegtijdige signalen. Dat kan onder meer door te kijken naar de manier waarop mensen herstellen na een confrontatie met een stressvolle situatie. AI moet die tekenen dan in de toekomst kunnen herkennen door een gesprek te voeren met en vragen te stellen aan werknemers.
Maar ook een slimme armband behoort tot de oplossing. Die herkent een vertraagd stressherstel, wat aangeeft of iemand een verhoogde kans op burn-out of depressie heeft.
Human-in-the-loop
Nele Jacobs, founder en CEO van Faresa, verzekert wel dat een finale conclusie nooit in de handen van AI zal liggen. ‘Een professionele hulpverlener zal altijd aan de knoppen zitten om een diagnose te stellen of een beslissing te nemen. AI is louter een digitale gesprekspartner, die the-human-in-the-loop suggesties kan geven.’ Het onderzoek startte eerder dit jaar in januari, de eerste resultaten zijn voor het begin van 2027. Het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (VLAIO) injecteert twee miljoen euro in het onderzoek.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier