Kaspersky-app uit Android Play store verwijderd

© Sefa Karacan/Anadolu Agency via Getty Images
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

De antivirus-app wordt weggehaald na een ban in de Verenigde Staten. Ook in ons land lijkt de app te zijn verdwenen.

Je vindt de officiële Android-app voor Kaspersky Antivirus niet langer in de Play Store. De aanpassing komt er schijnbaar nadat software van de beveiliger werd verbannen uit de Verenigde Staten. De regering Biden zette het bedrijf in juni van dit jaar op de zwarte lijst, omdat het banden zou hebben met de Russische overheid en zo een gevaar zou vormen voor de nationale veiligheid.

Amerikaanse gebruikers mogen geen software van Kaspersky meer kopen, en het bedrijf mag ook geen updates meer uitvoeren, wat voor securitysoftware nochtans redelijk belangrijk is. Als oplossing verving het bedrijf vorige maand al zijn installaties op pc in het land door software van een minder bekend Amerikaans bedrijf.

Nu is dus ook de mobiele app verdwenen voor Android-gebruikers. Opvallend is dat de app ook weg lijkt uit internationale app stores. Wij vonden bij een korte test de app niet meer in de Belgische Play Store. In de app store van Apple lijkt de antivirus overigens nog wel te vinden te zijn.

Kaspersky zegt in een post op zijn helpforum dat het de zaak onderzoekt. In een persmededeling aan TechRadar meldt het bedrijf dat Google de ban te ruim heeft geïnterpreteerd. Gebruikers die de app willen downloaden, stuurt de beveiliger naar alternatieve app stores zoals de Galaxy Store, Huawei AppGallery, Xiaomi GetApps en zijn eigen website.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content