Cybersecuritybedrijf Wiz slaat Googles overnamebod van 23 miljard dollar af

Wiz-oprichters Assaf Rappaport, Yinon Costica, Roy Reznik en Ami Luttwak © Wiz
Ronald Meeus
Ronald Meeus Freelance journalist

Een week geleden had Alphabet, de moederholding boven Google, 23 miljard dollar op tafel liggen voor het Amerikaanse cyberbeveiligingsbedrijf Wiz. Nu bedanken de oprichters van die laatste voor de deal.

Meer dan wat Microsoft ooit over had voor taaltechnologiebedrijf Nuance (19 miljard dollar of 17,5 miljard euro). Meer dan wat Facebook op tafel legde voor WhatsApp (22 miljard dollar of 20,2 miljard euro). Liefst 23 miljard dollar (21,1 miljard euro): dat was het bedrag dat Google-moederbedrijf Alphabet klaar had liggen voor de New Yorkse cyberbeveiligingsstartup Wiz. Het had de grootste overname kunnen zijn die Alphabet ooit had gedaan. De deal had de top-10 van grootste overnames in de techwereld gehaald. Als hij was doorgegaan.

Naar een beursgang

Gisteren stuurde ceo Assaf Rappaport een e-mail naar de 1.200 medewerkers van het bedrijf om hen te vertellen dat het bedrijf de overname afslaat. ‘Onze volgende mijlpalen zijn 1 miljard dollar aan jaarlijks recurrente omzet en een beursgang’, mailde hij. ‘Hoewel we gevleid zijn door de aanbiedingen die we hebben ontvangen, hebben we ervoor gekozen om door te gaan op ons pad om Wiz verder uit te bouwen. De marktvalidatie die we na dit nieuws hebben ervaren, versterkt ons alleen maar in ons doel: een platform creëren waar zowel beveiligings- als ontwikkelingsteams dol op zijn.’

In de groei

De vorige private validatie die Wiz kreeg was 12 miljard dollar (11 miljard euro). Het in 2020 opgerichte bedrijf, dat cyberbeveiligingssoftware bouwt voor de cloud, zat al sterk in de groei: in 2022 boekte het naar eigen zeggen al 100 miljoen dollar (92 miljoen euro) aan recurrente omzet, die vorig jaar al naar 350 miljoen dollar (321,7) zou zijn geklommen. De startup  had al durfkapitaal binnen van het kruim onder de durfkapitaalfondsen, zoals Andreessen Horowitz, Index Ventures, Sequoia Capital en Thrive Capital. Het werd opgericht door een groep voormalige Israelische legerofficieren, die niet aan hun proefstuk toe waren in de cyberbeveiligingssector: hun eerste bedrijf, Adallom, verkochten ze voor 320 miljoen dollar (294 miljoen euro) aan Microsoft.

Google heeft voorlopig nog niet gereageerd op het afspringen van de deal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content