Miljardenovername om AMD in de AI-race te houden

Lisa Su, CEO van AMD © I-HWA CHENG/AFP via Getty Images
Pieterjan Van Leemputten

AMD legt bijna vijf miljard dollar op tafel voor de overname van ZT Systems. Zo wil het bedrijf zichzelf versterken in de AI-datacentermarkt.

ZT Systems uit de Amerikaanse staat New Jersey bestaat sinds 1994. Het bedrijf focuste zich aanvankelijk op de markt van pc’s en kmo-servers maar herpositioneerde zich in 2004 naar de datacentermarkt. Sindsdien bouwt het algemene en AI-datacenterinfrastructuur.

Het bedrijf is op die manier vrij complementair met Advanced Micro Devices, dat onder meer chips voor cpu’s en gpu’s maakt. Met dat eerste concurreert AMD vooral met Intel, met het tweede vooral met Nvidia. Die laatste is vandaag zeer populair bij datacenters voor AI-toepassingen.

De overname kan in die context deels gezien worden als een versterking van AMD’s activiteiten in AI. De opkomst van cloud computing de afgelopen 15 jaar maakt dat veel chips vandaag in een datacenteromgeving worden ingezet. De AI-golf van de laatste twee jaar zorgt dan weer voor een enorme vraag naar gpu’s in datacenters. De combinatie van ZT Systems en de kernactiviteit van AMD vormen dus een interessante match.

‘De overname van ZT Systems is de volgende grote stap in onze langetermijnstrategie om oplossingen te bieden voor training en interferencing (het verwerken van data in inzichten, nvdr) die snel op grote schaal kunnen worden ingezet bij cloud- en enterpriseklanten,’ zegt Dr. Lisa Su, voorzitter en CEO van AMD.

AMD hoopt de overname tegen eind 2025 af te ronden maar daar horen nog enkele asterisken bij. Zo wordt 400 miljoen dollar van het overnamebedrag betaald op basis van bepaalde mijlpalen.

Overnemer zoekt mede-overnemer

Daarnaast wil AMD op lange termijn niet alles van ZT Systems overnemen. Het bedrijf gaat op zoek naar een strategische partner om de manufacturing business van haar nieuwste telg over te nemen.

Dat suggereert dat AMD vooral de expertise van ZT Systems wil binnenhalen om haar producten optimaal te laten presteren in datacenters, maar niet zozeer dat het zelf datacentersystemen wil gaan bouwen. Al moeten we daar ook aan toevoegen dat AMD vandaag ook zelf geen chips produceert: die tak wordt uitbesteed aan TSMC, terwijl AMD de chips in de markt zet. Mogelijk kan het dus ook om zo’n scenario gaan.

ZT Systems zal binnen AMD onder de Data Center Solutions Business Group vallen. Frank Zhang, CEO van het overgenomen bedrijf, gaat de manufacturing business leiden. Voorzitter Dough Huang wordt verantwoordelijk voor de design & customer enablement teams.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content