Nederlandse ondernemers trekken Centric uit handen van Sanderink

Centric-topman Gerard Sanderink komt samen met zijn partner Rian van Rijbroek aan bij het Gerechtshof in november 2022. © Belga Image / ANP REMKO DE WAAL
Pieterjan Van Leemputten

De Nederlandse IT serviceprovider Centric wordt overgenomen door een consortium van bedrijven en ondernemers. De laatste jaren was het bedrijf vooral bekend om de opmerkelijke handelingen van oprichter Gerard Sanderink, die het bedrijf meer kwaad dan goed deden.

Centric wordt overgenomen door een groep onder leiding van Imker Capital. Die Londense investeerder nam vorige week ook al een meerderheidsbelang in de Duitse modemfabrikant AVM. Andere overnemers zijn Adriaan Mol (oprichter van Mollie en Bird), Ronald Bezuur (oprichter en CEO van Uniserver) en Bram Bastiaansen (oprichter ACT Group).

Grote speler, excentrieke eigenaar

Met 3.100 mensen in acht landen, waaronder België, is Centric een stevige ICT-speler met een omzet van 425 miljoen euro (2023). Maar het bedrijf kwam de afgelopen jaren vooral in de bekendheid door eigenaar en oprichter Gerard Sanderink en diens levenspartner Rian van Rijbroek. Van Rijbroek is een zelfverklaarde cybersecurityexperte en schreef boeken over haar vakgebied. Alleen bleken die nogal fantasierijk en feitenvrij te zijn opgesteld.

Dat leidde tot verschillende conflicten over de jaren heen. Privé vocht Sanderink een vete met zijn ex-partner uit voor de rechtbank. Bij Centric kreeg van Rijbroek zelf gaandeweg meer invloed, zo werd er een cybersecurityafdeling opgericht die zij kon leiden.

Tegelijk waren er heel wat interne wrijvingen. De afgelopen jaren stapten regelmatig topmensen op. In september 2022 nam zelfs de hele directie, inclusief toenmalig CEO Johan Taams, ontslag. Sanderink zelf werd meermaals uit zijn toenmalige rollen ontheven en kwam dan later weer terug. In het najaar van 2022 gebeurde dat nadat het Nederlandse gerecht van oordeel was dat hij privé en Centric niet gescheiden kon houden.

De combinatie van de daden van de topman en zijn partner met die wrijvingen straalde ook af op klanten. Centric werkt voor verschillende Nederlandse overheidsdiensten en dat leidde onder meer ook tot politieke vragen over de stabiliteit en betrouwbaarheid van het bedrijf.

Op zoek naar rustig vaarwater

De betrokkenheid van Sanderink en van Rijbroek was problematisch voor Centric, waardoor er werd gezocht naar een mogelijke overnemer om de banden volledig door te knippen. Dat wordt nu het consortium geleid door Imker Capital.

‘Centric heeft een solide basis die, ondanks een bewogen periode, perspectief biedt op een duurzame en zelfstandige toekomst,’ zegt Harm van Goor, investment director bij Imker Capital Partner. 

‘Samen met een aantal gerenommeerde ondernemers uit de Nederlandse software en IT Services sector, brengen we expertise en kapitaal om met de benodigde maatregelen het fundament van Centric de komende jaren te transformeren en verstevigen, en toekomstige groeikansen te benutten’

Nieuwe start na de zomer

Hoeveel de ondernemersgroep betaalt voor Centric wordt niet meegedeeld. De overname moet ook nog worden goedgekeurd door de Nederlandse Autoriteit Consument & Markt en de ondernemingsraad moet ook advies geven. Al verwachten bedrijf en overnemer dat dit tegen september rond zal zijn.

In praktijk betekent de overname dat de dochterondernemingen onder Centric Holding worden verkocht. Centric Holding zelf blijft bestaat om de enquêteprocedure, een onderzoek over de geschillen tussen aandeelhouders of bestuurders, af te handelen. Al zal de holding wel van naam veranderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content