Redders van Atos haken af

Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Het consortium rond het Franse Onepoint haakt af om het noodlijdende IT-bedrijf Atos te redden. Er is nog een plan B: de Tsjechische miljardair Daniel Kretinsky, die aanvankelijk niet de voorkeur kreeg.

Atos, dat ook in België actief is, zit in financiële moeilijkheden. Ooit was het een van de belangrijkste technologiebedrijven van Frankrijk en Europa, maar het stapelde de schulden op en raakte in moeilijkheden. De belangrijkste aandeelhouder, het Franse bedrijf Onepoint, gooide een reddingsboei. Het zou in een consortium met Butler Industries en Econocom vers kapitaal investeren en de schulden herschikken.

Woensdag blijkt echter dat de partijen geen akkoord hebben bereikt. Atos zegt dat de Tsjechische miljardair Daniel Kretinsky wel nog geïnteresseerd is om te onderhandelen. Dat er nog een plan B ligt, kan niet verhinderen dat het aandeel rake klappen krijgt. Na 20 minuten handel staat het bedrijf 12 procent in het rood op de beurs van Parijs.

Ondanks de financiële moeilijkheden blijft Atos een belangrijke IT-speler in Frankrijk. Het bedrijf speelt bijvoorbeeld een rol tijdens de Olympische Spelen, die deze zomer in Parijs plaatsvinden. De Franse staat bood 700 miljoen euro om strategische en kritieke activiteiten van het bedrijf over te nemen om te verhinderen dat ze in buitenlandse handen vallen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content