13-jarige maker van Lego-brailleprinter is ‘jongste durfkapitaalontvanger ooit’
Een 13-jarige jongen uit Hasselt, die een brailleprinter uit Lego heeft gemaakt, heeft van Intel een durfkapitaalinjectie gekregen, meldt Reuters. Daarmee is hij de jongste durfkapitaalontvanger ooit volgens de chipmaker.
Eerder dit jaar creëerde Shubham Banerjee – toen nog twaalf jaar, intussen dertien – een prototype van een goedkope brailleprinter, gemaakt van een Lego Mindstorms-kit. Hij doopte zijn apparaat de Braigo, en zijn bedrijfje Braigo Labs.
Witte Huis
Banerjee’s verhaal ging de wereld rond, en de jongen werd gevraagd om zijn creatie over heel de VS te komen demonstreren. Hij werd afgelopen zomer zelfs uitgenodigd op een Maker Faire in het Witte Huis.
350 dollar
Daarna begon de Hasselaar die op jonge leeftijd naar de VS trok te werken aan een volgend prototype, de Braigo 2.0. Dat is ‘de goedkoopste en lichtste brailleprinter ooit gemaakt’, aldus de maker. Het is geen ‘Lego-hack’ meer, maar een volwaardig product, die beschikt over de Edison-chip van Intel. Hij wil het product ooit op grote schaal kunnen produceren en verkopen voor zo’n 350 dollar, een veel lagere prijs dan de brailleprinters van vandaag.
‘Een paar honderdduizend dollar’
Maar om zijn prototype om te vormen tot een echt consumentenproduct, was er geld nodig. Enter Intel Capital, dat zopas aangekondigd heeft te zullen investeren in Braigo Labs en zijn oprichter (de chipmaker kocht vorig jaar ook al de educatieve start-up Kno, het bedrijf van Shubhams vader Neil Banerjee). Daarmee is Banerjee junior, volgens een onderzoek van Intel, de jongste ontvanger van durfkapitaal ooit. Een bedrag werd niet genoemd, maar volgens een anonieme getuige gaat het om ‘een paar honderdduizend dollars’.
Banerjee heeft nadat hij het nieuws van Intel kreeg wel even moeten opzoeken wat de term ‘durfkapitaal’ juist betekende…
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier