1e Waalse eGov Hackathon zet deuren op een kier
Een dertigtal ontwikkelaars heeft laten zien dat je op amper drie dagen tijd heel wat dingen kan ontwikkelen op basis van open data. Een gecentraliseerd platform opendata.awt.be bijvoorbeeld.
Een dertigtal ontwikkelaars heeft laten zien dat je op amper drie dagen tijd heel wat dingen kan ontwikkelen op basis van open data. Een gecentraliseerd platform opendata.awt.be bijvoorbeeld.
Het concept van open data – de overheid maakt gegevens openbaar die gebruikt worden voor nieuwe, nuttige toepassingen – werd al meermaals naar voren geschoven als een van de pistes die Wallonië moet volgen in het kader van zijn ICT-Masterplan.
Met het idee om theorie en praktijk eindelijk bij elkaar te brengen, kwamen op deze 1e Waalse eGov Hackathon een dertigtal deelnemers bijeen in Namen, voornamelijk ontwikkelaars en webdesigners. Ze begonnen aan een programmeermarathon op basis van openbare gegevens die aangeleverd werden door een twaalftal openbare instellingen.
Sommige openbare bedrijven, zoals de NMBS of de Waalse openbaarvervoermaatschappij TEC, maakten hun data enkel tijdens dit weekend vrij. Andere, en zie hier al een van de verworvenheden van deze Hackathon, beloofden om hun gegevensbestanden gratis ter beschikking te stellen van de ontwikkelaars via het platform opendata.AWT.be. Dat platform centraliseert een honderdtal datasets die aangeleverd worden door de CWAPE (de Waalse energieregulator), Forem, de stad Namen en verschillende directoraten-generaal van het Waalse Gewest.
Er werden 7 demo’s voorgesteld op het einde van het weekend. Meegesleurd door het enthousiasme van het moment lieten 5 teams weten dat ze van plan zijn het momentum verder te zetten.
Hier zijn alvast de 3 winnaars:
Mobil-IT won de prijs voor het beste prototype. Met deze applicatie kun je de reistijd en de CO2-uitstoot van verschillende transportmiddelen berekenen (gedeelde fietsen, te voet, taxi, …) tijdens een traject tussen twee bepaalde punten. Een van de projectleiders, Benoît Simard, kwam speciaal over van Nantes.
NosElus.be kreeg de prijs voor het beste idee. Deze online dienst geeft meer inzicht in de activiteiten van de parlementsleden. Ze kruist namelijk de gegevens over parlementaire vragen die gesteld worden in verschillende vergaderingen (Wallonië, Federaal, …) over dezelfde onderwerpen. De site is al operationeel.
Création Parcours Magique – Namen werd bejubeld als het project dat de meeste gegevens uit verschillende bronnen met elkaar kruist. Deze mobiele applicatie voor gezinnen wilt mensen die de stad Namen bezoeken een leuk parcours bieden op basis van oude kaarten van de stad die dateren van 1850.
“Het idee is om deuren te openen, om te laten zien wat je allemaal kan doen op amper drie dagen tijd. We hebben momenteel argumenten om zelfs overheden die hun neus ophaalden voor open data te kunnen overtuigen”, aldus de organisator Jean-Yves Huwart (Enterprise Global). Hij maakt een eerste positieve balans op, ook al mochten er best wat meer vertegenwoordigers van overheidsinstellingen aanwezig geweest zijn.
De eGov Hackathon in Wallonia is een initiatief van Enterprise Global, dat werd uitgevoerd in het kader en met de steun van het programma Creative People. Easiwal, Infopole-Cluster ICT en het Waals Agentschap voor Telecommunicatie zijn ook partners in het project.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier