3-GSP als 3e mogelijkheid voor videoconferenties
3GSP wil een middenweg tussen dure telepresence-systemen en gratis oplossingen zoals Skype waarvan de kwaliteit niet volstaat voor professionele vergaderingen.
Videoconferenties die we zelf rechtstreeks beheren op onze pc thuis en/of op kantoor is nooit echt van de grond gekomen in Europa, in tegenstelling tot in de Verenigde Staten. François-Xavier Deprest, CEO van 3-GSP, is de eerste om dat toe te geven.
De start-up die hij 5 jaar geleden mee oprichtte, onderzocht eerst dit zogenaamde veelbelovende segment van self-service videoconferencing, maar kwam dan tot de vaststelling dat de mensen ten eerste nog steeds erg gehecht zijn aan fysieke vergaderingen en ten tweede dat als ze bereid waren om “virtueel” te vergaderen, ze een minimale begeleiding nodig hebben.
“We willen een middenweg tussen de twee uitersten van de markt verkennen: aan de ene kant zeer zware en dure telepresence-systemen die zijn weggelegd voor multinationals, en anderzijds gratis oplossingen zoals Skype waarvan de kwaliteit niet volstaat voor professionele vergaderingen tussen verschillende sites”, vat de ondernemer samen, die zich vroeger nog heeft beziggehouden met spraakherkenning (voor de afdeling van Philips die werd overgenomen door Nuance).
“Onze core doelstelling bestaat uit vrij complexe vergaderingen tot 15 personen. Bijvoorbeeld een KMO die communiceert met leveranciers, partners en onderzoekscentra. We hebben bijvoorbeeld een virtuele vergadering georganiseerd voor een internationale jury in het kader van een onderzoeksprogramma.”
De toegevoegde waarde schuilt volgens 3-GSP in een softwareoplossing waarmee de klant niets meer hoeft te doen voor de hele organisatie van de virtuele vergadering – uitnodigingen, vergaderzaal reserveren, enz. “Wij treden op afstand op als regisseur van de vergadering.” Elke deelnemer aan de vergadering wordt dus via een systeem van avatars letterlijk begeleid tot aan de virtuele vergaderruimte. Wat de hardware betreft, maakt 3-GSP gebruik van 360°-camera’s van Polycom. Een vergadering per videoconferentie kost ongeveer 10 euro per persoon per uur.
Het bedrijf uit Namen werkt samen met welbekende communicatiebureaus in Wallonië om bedrijven wereldwijde virtuele communicatietools aan te bieden, waaronder webinars.
Het communicatiebureau leidt dan de inhoud van deze webinars in goede banen, terwijl 3-GSP alle technische aspecten ervan beheert. Al meer dan een jaar geleden ontwikkelde 3-GSP een specifieke webinar-module voor tablets (iPad en Android).
Virtueel tolkbureau
De onderneming mikt trouwens ook op een nichemarkt: tolken op afstand. “Deze markt staat nog in haar kinderschoenen, maar we zijn ervan overtuigd dat ze veel potentieel biedt: er is een tekort aan tolken en een virtuele oplossing zou tolkwerk betaalbaarder kunnen maken, door de dure verplaatsingskosten op te heffen.”
Volgens François-Xavier Deprest zou videoconferencing aangepast voor tolken goed van pas komen voor korte opdrachten (max. 1u30). Nadat 3-GSP al enkele proefprojecten kon leiden voor de Europese Commissie, is het bedrijf nu bezig met de lancering van een virtueel tolkbureau Akcento, in samenwerking met Accent Languages en Scripto.
Omdat 3-GSP voortdurend groeit, is het bedrijf op zoek naar enkele extra ontwikkelaars (met een voorkeur voor HTML 5) en gaat er binnenkort een kantoor open in Lille. De onderneming haalde een contract binnen met de Waalse Smartwork Centers om een zestal zalen voor videoconferenties uit te rusten.
Paspoort
Naam: 3-GSP, www.3gsp.eu
Maatschappelijke zetel: Meux (Namen)
Oprichtingsdatum: 2008
Personeel: 7 medewerkers
Omzet: ongeveer 350.000 euro (eind juni 2013)
Kapitaal: eigen fondsen door de 3 medeoprichters
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier