4.650 ict-starters in 2013
Vorig jaar werden er 4.650 ict-bedrijven opgericht in België, een absoluut record. Hoewel dit cijfer ingaat tegen de negatieve trend (in totaal werden er 6,5 procent minder starters opgetekend), mag het niet verdoezelen dat het om een zeer kwetsbare sector gaat met een van de laagste overlevingspercentages na 5 jaar.
Vorig jaar werden er 4.650 ict-bedrijven opgericht in België, een absoluut record. Hoewel dit cijfer ingaat tegen de negatieve trend (in totaal werden er 6,5 procent minder starters opgetekend), mag het niet verdoezelen dat het om een zeer kwetsbare sector gaat met een van de laagste overlevingspercentages na 5 jaar.
Unizo en Graydon stelden op 7 mei hun ‘StartersAtlas’ voor, het resultaat van een uitgebreide jaarlijkse enquête over de oprichting van ondernemingen in België. Voor de eerste keer werkte de Union des Classes Moyennes (UCM – Unie van Middenstand), de Franse tegenhanger van Unizo, mee aan de studie.
De belangrijkste algemene waarneming is de daling van het ondernemerschap in ons land: er waren 6,5 procent minder starters in 2013, en er wordt een verdere daling (- 2,2 procent) verwacht voor het 1e kwartaal van 2014. Vooral vrouwelijke ondernemers zijn zeldzamer: een verontrustende daling van meer dan 18 procent in 2013 zonder echte verklaring, behalve dan misschien een grotere risicoaversie bij vrouwen in tijden van economische laagconjunctuur.
De StarterAtlas bevat ook een aantal interessante sectorgebonden statistieken, met name voor de ict-sector. Zo zien we dat deze sector tegen de algemene stroom in roeit, want in 2013 werden er 4.650 bedrijven (natuurlijke of rechtspersoon) opgericht in deze bedrijfstak, een stijging van 6,84 procent en een absoluut record!
De vorige ‘beste score’ (4.000) dateert alweer van 2007, en in 2005 bedroeg het aantal opgerichte bedrijven in de ict-sector nog 2.817. Onder deze bedrijven vinden we ondernemingen terug die it of telecom hebben opgenomen als activiteit in hun statuten, hetzij als informaticaconsultant, telecom reseller of webbureau. Een zeer gevarieerde categorie dus.
De ict-pool plant zich trouwens het snelst voort in de categorieen ‘diensten’ en ‘zakelijke dienstverlening’.
Als we de activiteitensector wat verder verfijnen in functie van de inschrijvingen bij de Kruispuntbank van de Ondernemingen, zien we dat ‘draadloze telecommunicatie’ op de 3e plaats staat in de TOP 25 met de starters, met 1.675 opgerichte bedrijven in 2013, een aantal dat gestaag toeneemt. ‘It-consultancy’ staat op 8, met 1.200 opgerichte bedrijven, een lichte daling, net achter ‘cafés en bars’ en ‘schoonheidssalons’.
‘Informatica en programmeren’ eindigt op de 23e plaats, met 687 starters, en hier zien we een constante stijging. Er waren er slechts 309 in 2007.
Nauwelijks beter dan de horeca
Het schijnbaar ‘goede nieuws’ wijst op een dynamiek binnen de sector, maar kan de harde realiteit toch niet verhullen: de starters uit de ict-sector vertonen een van de laagste overlevingspercentages na 5 jaar in alle categorieën samen. Met 56,9 procent overlevenden na 5 jaar doen de ict-starters het nauwelijks beter dan hun collega’s in de horeca (53,9 procent) en logistiek transport (53,2 procent).
Het gemiddelde voor de algemene categorie ‘diensten’ is hoger dan 70 procent. Als we de horizon verbreden tot 2005, zien we dat amper 45,4 procent van de opgerichte ict-bedrijven overleeft. Met andere woorden, minder dan één ict-bedrijf op 2 dat de afgelopen 8 jaar werd opgericht, bestaat nog steeds.
Bij de UCM willen ze deze overlevingscijfers echter wat relativeren, en wijzen ze erop dat de wereld 6 jaar geleden in een zware economische en financiële crisis verzeild geraakte, waarvan de duur vele ondernemers de das heeft omgedaan. In 2007 zagen we een eerste piek in de oprichting van ict-start-ups ‘op het verkeerde moment’. Daarom is het interessant de cijfers te analyseren door rekening te houden met de komende 2 of 3 jaar, met hopelijk een betere conjunctuur.
“Het is belangrijk alle ondernemers te ondersteunen en te begeleiden, zeker in de horeca, logistiek of ict, waar de overlevingsgraad laag is”, aldus Christine Lhoste, algemeen secretaris van de UCM, die bijval krijgt van Karel Van Eetvelt, gedelegeerd bestuurder van Unizo.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier