Airobot maakt drone-operaties stabieler en veiliger

© Airobot

Drones vind je momenteel overal, maar helemaal op punt staat de technologie toch nog niet. De jonge Limburgse start-up Airobot wil alvast zijn steentje bijdragen aan de verdere ontwikkeling met enkele handige features die op eenvoudige wijze in te zetten zijn.

Ze hebben hun verleden in de luchtvaartsector, Airobot-oprichters Roy Jeunen en Kristof Beenders, en dat helpt. “Zo weten wij perfect wat er op dat vlak te krijgen is wat betreft veiligheid en zo meer. Met die kennis willen we nu de wereld van de drones vooruit helpen, zowel op vlak van hardware als software”, zegt Jeunen. “Daarmee willen we vooral industriële drones, die gebruikt worden voor controles van gebouwen of installaties en audiovisuele opnames verbeteren.”

Zoals? “Op dit moment heeft Airobot al één product: de Ranger. Dat bestaat uit hardware die je op eenvoudige plug-and-playwijze op de drone installeert, en die constant de afstand tussen drone en object meet. Een drone kan dat niet standaard, en dus gebruiken de meeste firma’s bij een controle een observator die aan piloot en camerabediening doorgeeft of een toestel te dicht komt. Dankzij onze hardware, die via een applicatie (draaiend op iOS zowel als Android) in contact staat met een grondstation, is dat niet meer nodig. Je kunt zelfs instellen vanaf welke afstand je een alarmsignaal te horen krijgt zodat je drone niet te pletter slaat. Want dat kan een behoorlijke financiële domper betekenen.”

Voorlopig heeft Airobot enkel de Ranger op de markt, maar dat moeten er snel meer worden. Ondertussen verkoopt dat eerst product al aardig. “We hebben nochtans nog nauwelijks reclame gemaakt. In het BeNeLux-dronewereldje kent iedereen echter iedereen, en door op een aantal conferenties en bij vakverenigingen onze toepassing te demonstreren konden we al gebruikers overtuigen”, zegt Jeunen. “De volgende stap is nu om met gerichte marketing, alweer op conferenties en in vakbladen, in heel Europa stappen vooruit te zetten. En op termijn, als we daar stevig staan, willen we ook wereldwijd verkopen.”

Airobot maakt drone-operaties stabieler en veiliger
© Airobot

In de Verenigde Staten loert immers concurrentie om de hoek met zowel aan de West- als Oostkust bedrijven die dronetechnologie leveren. “Ook in China is er veel intelligentie op dronevlak aanwezig”, beseft Jeunen, “maar wij zijn er van overtuigd dat onze kennis van de luchtvaart,en het feit dat we luisteren naar wat de markt vraagt voor wie iets ontwikkelen, er toe bijdragen dat wij de juiste technologie leveren. En daarbij houden we ook gebruiksvriendelijkheid in het achterhoofd: al onze innovaties moeten snel en gemakkelijk te installeren en gebruiken zijn.”

De ontwikkeling en vermarkting van de Ranger kon Airobot realiseren dankzij de steun van het iStartprogramma van iMinds, het Vlaaams Accelerator Platform, het ESA BIC Flanders en het IWT. In totaal investeerden zij zo’n 150.000 euro. “Nu we de eerste inkomsten via verkoop hebben, zijn we druk bezig met het opstellen van een financieel plan, zodat we begin volgend jaar een eerste kapitaalronde kunnen houden”, legt Jeunen uit. “Voorlopig houden we daarbij alle opties open, van Business Angels en Venture Capitalists tot verdere overheidssteun.”

Airobot

Maatschappelijke zetel: Hasselt

Aantal vennoten: 2

Op zoek naar bijkomend kapitaal: Houdt binnenkort kapitaalronde.

Website:www.airobot.eu

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content