Al bijna 7.500 deelnemers voor Café Numérique

Café Numérique, ontstaan uit een informeel initiatief tussen vrienden, is uitgegroeid tot een heuse bvba die met zeer bescheiden middelen de ambitie heeft om flink te groeien.

Café Numérique, ontstaan uit een informeel initiatief tussen vrienden, is uitgegroeid tot een heuse bvba die met zeer bescheiden middelen de ambitie heeft om flink te groeien.

De populaire events over de digitale wereld zullen voortaan in 10 steden in Wallonië en Brussel georganiseerd worden, en er wordt ook nadrukkelijk gekeken naar Vlaanderen.

Avonden waarop nieuwe technologieën ernstig worden besproken maar waar men zichzelf niet al te serieus neemt, en waarop experts en neofieten van gedachten wisselen. Zo positioneert Café Numérique zichzelf, een beetje zoals de ‘cafés philo’ voor beginnende filosofen. Een ander belangrijk element is dat de conferenties (een beetje een pompeuze term want Café Numérique wil geen academische stempel) open staan voor iedereen en volledig gratis zijn.

Sinds de lancering in de Brusselse Mirano in 2009 werden er al meer dan 150 events georganiseerd in 6 steden in het zuiden van ons land. Meer dan 150 sprekers (die altijd gratis optraden) hebben erg uiteenlopende thema’s besproken, zoals cultuur in het digitale tijdperk, online marketing of de zoektocht naar financiering in Luik.

De organisatie is trots dat ze bijna 7.500 deelnemers op de teller heeft. Elke stad organiseert minstens één evenement om de twee maanden. De drijvende krachten Luik en Brussel houden twee evenementen per maand.

Ter gelegenheid van een Startup Weekend in Luik een jaar geleden kwamen de 4 initiatiefnemers op het idee om hun project verder te structureren. Zo werd er een bvba opgericht om te zorgen voor een zekere samenhang, om een merkimago te kunnen bekomen voor de verschillende ‘chapters’ (gemeenschappelijke website cafenumerique.org/naamvandestad) en om het concept verder uit te kunnen werken, voornamelijk via mond-tot-mondreclame en sociale netwerken.

“De eerste ambitie was om een netwerk voor heel Wallonië te creëren. Dat werk is nu bijna klaar. Aarlen, La Louvière, Waterloo en Marche-en-Famenne werden toegevoegd aan Brussel, Luik, Namen, Charleroi, Bergen en Doornik”, zegt Gaëtan Dhont verheugd. Hij coördineert het project en is momenteel de enige (deeltijdse) werknemer van Café Numérique.

Vlaanderen

Het volgende doel is om uit te breiden naar Vlaanderen, ook weer via informele contacten. Gaëtan Dhont hoopt dat hij binnenkort een Café Numérique kan openen in Gent of in Leuven. “Momenteel vindt er één dag op twee een evenement plaats in Wallonië. Ons doel is om er elke dag één te organiseren in België”.

En de absolute droom is om geleidelijk een wereldwijde gemeenschap van Cafés Numériques te organiseren, waar iedereen dezelfde mix van ontspanning en informatie kan terugvinden. Hoe meer de gemeenschap groeit, hoe meer ze gerenommeerde sprekers kan aantrekken.

Café Numérique focust op het vrijwillige en gratis aspect. De bvba hoopt de luttele werkings- en communicatiekosten te kunnen dekken dankzij een akkoord met enkele wereldwijde en internationale sponsors, terwijl lokale sponsors voor logistieke ondersteuning kunnen zorgen.

De eerste ondersteuning van Café Numérique is de start-up TweetWall Pro, waarvan de interactieschermen via Twitter trouwens gebruikt worden tijdens evenementen.

De organisatie tekende onlangs ook een ‘zichtbaarheidpartnerschap’ met TedX Brussel. Vanuit de overheid toonde het ASE (Agence de Stimulation de l’Entreprise – Agentschap ter stimulering van de onderneming) al belangstelling om Café Numérique te steunen via een subsidie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content