Belgische start-up scene formuleert vijf voorstellen in ‘startupmanifesto’

© iStock
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Enkele bekende vertegenwoordigers uit de Belgische start-up scene hebben donderdag een eerste versie van het Belgian Startup Manifesto overhandigd aan Minister van Digitale Agenda Alexander De Croo. Daarin staan vijf concrete voorstellen voor de creatie van een start-up vriendelijk klimaat in ons land.

Minister van Digitale Agenada Alexander De Croo (Open VLD) – die op 20 april de eerste versie van zijn ‘digitale agenda’ voor België zal voorstellen – woonde donderdag de Tech Startup Day bij, een event van koepelorganisatie Startups.be dat jaarlijks georganiseerd wordt in Brussel.

De minister kreeg er een eerste draft van het ‘Belgian Startup Manifesto’ overhandigd, een document met vijf concrete voorstellen (gedistilleerd uit meer dan 100 bijdragen uit het Belgische start-up wereldje) om een start-up vriendelijker klimaat te creëren in ons land. Karen Boers, algemeen directeur van Startups.be, en Xavier Damman, oprichter van Storify, overhandigden het manifest.

Het idee voor zo’n manifest is niet nieuw. Neelie Kroes stak een tijdje geleden immers het vuur aan de lont van de ‘Startup Manifesto’-beweging. De voormalige Eurocommissaris voor de Digitale Agenda verzamelde een aantal zwaargewichten voor haar ‘Startup Europe Leaders Club’, en vroeg hen met een recept(enboek) te komen voor succesvolle start-ups.

Het Europese Startup Manifesto zag het daglicht in september 2013. Sindsdien zijn ondernemers in een aantal lidstaten haar voorbeeld gevolgd, onder meer in het Verenigd Koninkrijk, Polen, Griekenland, Spanje, en nu dus ook in België.

Naast de vijf voorstellen die gedaan worden, is ook het einddoel behoorlijk concreet. Zo willen de initiatiefnemers de komende tien jaar liefst 10.000 start-ups creëren in ons land, goed voor minstens 100.000 jobs.

We sommen hieronder even de voorstellen uit het startupmanifesto voor u op:

1. Het zou handig zijn als er een nieuw statuut kan worden toegekend aan starters. Daarvoor is een nieuw soort van vennootschap nodig, met een beperkte aansprakelijkheid, zodat starters alvast de eerste jaren doorkomen zonder al te veel kleerscheuren. Wat dat statuut moet mogelijk maken? Onder meer dan er sneller kan worden aangeworven en ontslagen. En dat er pas belastingen worden betaald vanaf het moment dat de starter winst begint te maken.

2. De Belgische start-up scène roept ook op om producten en diensten van starters te kopen. Dat gebeurt nog veel te weinig, omdat de Belgen ietwat behoudsgezind zijn, en liever bij gevestigde waarden gaan aankloppen. Ook Belgische bedrijven zouden moeten overwegen om af en toe eens een start-up op te kopen. Vers bloed zorgt immers voor meer innovatie.

3.Er moet een inspanning geleverd worden door zowel het onderwijs als de maatschappij om (jonge) mensen te leren programmeren én ondernemen. “Leer studenten hoe ze klanten moeten zoeken in plaats van hoe ze aan een job moeten geraken”, tweette @kbals van Inventive Designers hierover.

4. In Silicon Valley wordt het principe van ‘pay it forward’ gehanteerd. Ondernemers die goed boeren zien er geen graten in om nieuwkomers verder te helpen. Ze gaan er immers van uit dat die jonkies hen ooit wel eens een wederdienst zullen bewijzen. Ik help anderen, en de anderen helpen mij. Die manier van werken zou ook in België nog veel meer gehanteerd moeten worden dan vandaag al het geval is.

5. Tot slot vragen onze starters om veel trotser te zijn op wat er allemaal bereikt wordt in België, en door onze Belgische ondernemers. #BeProud, klonk het donderdag, en dat werd nog even benadrukt door een Belgische #waffletag toe te voegen.

Onderschrijf het Belgische startupmanifesto!

Minister De Croo beloofde alvast dat hij zal proberen om zoveel mogelijk van de voorstellen mee te nemen in zijn digitale agenda. Voor het zo ver is, kan ook u uw duit in het zakje doen, want iedereen die zich kan vinden in de voorstellen van de Belgische starters, kan hier het online startupmanifesto ondertekenen. Waar wacht je nog op?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content