BetaGroup komt met koppeldienst tussen start-ups en investeerders
BetaGroup lanceert eind deze maand een webplatform dat het contact tussen beginnende bedrijfjes en investeerders moet faciliteren. “BetaInvest wordt een soort van professionele koppeldienst tussen start-ups en business angels”, aldus initiatiefnemer Jean Dérely.
BetaGroup lanceert eind deze maand een webplatform dat het contact tussen beginnende bedrijfjes en investeerders moet faciliteren. “BetaInvest wordt een soort van professionele koppeldienst tussen start-ups en business angels”, aldus initiatiefnemer Jean Dérely.
Dérely is de man achter de alom gekende internet community BetaGroup. In die hoedanigheid krijgt de van oorsprong Franse Brusselaar bijna dagelijks de vraag van start-ups om hen in contact te brengen met investeerders. Andersom zijn er ook heel wat business angels op zoek naar nieuwe en interessante projecten.
“Enkele maanden geleden hebben we met de BetaGroup een event georganiseerd waarbij we tien beginnende bedrijfjes voorstelden aan een publiek van 60 investeerders”, vertelt Dérely. “Drie start-ups die tot dan toe op droog zaad hadden gezeten, hebben die avond een geldschieter gevonden. Toen dacht ik meteen: hier moeten we iets mee doen. Er is een nood waar we moeten op inspelen.”
EnterBetaInvest, een nieuw webplatform dat op een formele en professionele manier wil doen wat Dérely en mensen als Leo Exter van Westartup in het verleden al deden op een informele manier, namelijk start-ups in contact brengen met geldschieters. “We zijn de website al aan het opstarten”, klinkt het nog.
“Aan de ene kant verzamelen we dossiers van start-ups. Alle projecten zijn welkom, al zullen we de minst goede allicht even aan de kant houden. De start-ups worden ingedeeld naargelang het stadium waarin ze zich bevinden. Is er enkel een idee of een website, is er al een prototype, of spreken we over een bedrijf in volle groei. Voor start-ups die net een website gelanceerd hebben, volstaat 50.000 euro misschien. Terwijl een groeibedrijf veel meer nodig heeft.”
Anderzijds kunnen geïnteresseerde business angels zich inschrijven. “Er zijn er in België een honderdtal die investeren in technologie”, gaat Dérely verder. “Onze taak bestaat er dan in om de dossiers van de start-ups door te sluizen naar de geldschieters. Voorts zullen we een drietal BetaInvest-events per jaar organiseren, waarbij we telkens tien start-ups de kans geven om te pitchen. Voor de ondernemers blijft alles gratis. Aan de investeerders vragen we wel een bijdrage van 400 euro per jaar.”
Internet Attitude en Emerge, twee investeringsmaatschappijen die erg actief zijn op de Belgische markt, hebben intussen al ingetekend voor het nieuwe project (dat overigens gesponsord wordt door het IBBT en het Brussels Agentschap voor de Onderneming). “En we gaan er toch een beetje van uit dat ook mensen zoals Jean Zurstrassen interesse zullen tonen. In totaal schrijven we een 100-tal kandidaten aan, waarvan we hopen dat er minstens een 40-tal zullen intekenen.”
Waardering
In tegenstelling tot wat heel wat start-ups vertellen, gaat Jean Dérely er van uit dat er nog veel geld te verdelen valt in België. “Dat is zeker zo”, benadrukt de man. “Er zijn heel wat business angels die momenteel vier tot vijf investeringen lopen hebben. Veel hangt af van het bedrag waarnaar een start-up op zoek is, en van de waardering die een bedrijfje zich toedicht. Een Belgische starter die enkel op de lokale markt mikt en zich een waardering geeft die op Amerikaanse lijst geschoeid is: dat kan natuurlijk niet. De Amerikaanse markt is onnoemelijk veel groter dan de Belgische.”
Volgens de Brusselaar is dàt het grote probleem met de Belgische start-up scene. “De bedrijfjes schatten hun project vaak verkeerd in, en presenteren het dan nog eens slecht ook. Als start-ups op zoek zijn naar 50.000 euro om een website of een prototype te bouwen, en ze plakken een waarde van 1 miljoen euro op hun project, dan gaan ze dat geld maar heel moeilijk vinden. Maar als ze zichzelf wat realistischer valoriseren, op 200.000 euro zeg maar, dan zullen ze zien dat er al snel bedragen vrijgemaakt kunnen worden.”
“Ik weet wel, in de VS worden starters na het volgen van accelerator-programma’s als ‘TechStars’ soms gewaardeerd op miljoenen euro’s. Maar je mag België echt niet vergelijken met de VS. Zelfs het feit dat je van hieruit opereert, is al een nadeel.”
Is het niet omdat de business angels en de durfkapitalisten in ons land nog niet technologisch denken, dat er vaak weinig mogelijk is? “Het moet gezegd: de Vlaamse en Waalse business angel netwerken hebben nog geen webcultuur, en kennen de internetsector slecht”, beaamt Dérely. “Daarom ook dat BetaInvest niet moet gezien worden als een concurrent voor de klassieke angelnetwerken. Wij brengen investeerders enkel in contact met dossiers die web en mobile gerelateerd zijn.”
“Wat ook jammer is aan de Belgische angelnetwerken, is dat ze zo gestructureerd zijn. Als je je start-up wil presenteren, moet je een toegangsprijs betalen, een exclusiviteitscontract ondertekenen, ben je verplicht om een commissie te betalen als je geld kan ophalen… Wij houden ons ver af van dergelijke trucjes, bij ons blijft alles transparant. Het enige doel is mensen met elkaar in contact brengen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier