“Bijna meer initiatieven dan er starters zijn”
IBBT-baas Wim De Waele en internetondernemer Didier Vermeiren trekken dit jaar het Belgische hoofdstuk van het ‘Founder Institute’-acceleratorprogramma. “Bij dit initiatief gaat er meer aandacht naar het karakter van een kandidaat dan naar zijn idee”, klinkt het. “Dat maakt het extra boeiend, want een start-up staat of valt met de kwaliteit van zijn mensen.”
IBBT-baas Wim De Waele en internetondernemer Didier Vermeiren trekken dit jaar het Belgische hoofdstuk van het ‘Founder Institute’-acceleratorprogramma. “Bij dit initiatief gaat er meer aandacht naar het karakter van een kandidaat dan naar zijn idee”, klinkt het. “Dat maakt het extra boeiend, want een start-up staat of valt met de kwaliteit van zijn mensen.”
Het Founder Institute is een Amerikaans start-up accelerator programma dat sinds een tweetal jaar ook in België georganiseerd wordt, en dat veelbelovende starters helpt om in snel tempo een business idee concreet te maken. Kandidaten hoeven nog geen volwaardig concept te hebben uitgewerkt, al worden ze wel getest om na te gaan of ze uit het juiste hout gesneden zijn. Fundamenteel is het geloof dat heel wat aspecten van het ondernemerschap vooraf kunnen worden aangeleerd.
Topman Wim De Waele van het IBBT hoopt op een 100 tot 150 inschrijvingen, waar dan uiteindelijk een groepje van 20 tot 30 goede kandidaten van overblijft, gespreid over een tiental levensvatbare projecten.
De geselecteerden krijgen over een tijdspanne van bijna vier maanden (van 17 oktober tot 7 februari) een stoomcursus ondernemen, en worden intensief gecoacht door een select groepje topondernemers en investeerders. Voor dit najaar hebben onder meer Bart Becks, Alain De Taeye, Aaron Patzer, Filip Tack, Sebastien de Halleux, Patrice Roulive en Pieter Du Bois al toegezegd.
Door de bomen het bos
Nu worden er dit najaar wel meer acceleratorprogramma’s opgezet. Denk aan Nest’Up in Wallonië, er is Idealabs in Antwerpen, en dan vergeten we nog de twee Startup Weekends in Bergen en Luik en de talloze boostcamps die het Microsoft Innovation Center (MIC) organiseert. Kan je door de bomen het bos nog zien?
“Ik heb me diezelfde vraag gesteld toen ik aangesproken werd in verband met het Founder Institute”, zegt De Waele. “Vooral dit najaar zijn er heel wat parallelle initiatieven. Er zijn bijna meer initiatieven dan er starters zijn. Dat kan niet blijven duren, een rationalisatie dringt zich op.”
“Zelf wil ik vooral kijken of er synergiën mogelijk zijn tussen onze eigen bootcamps (die focussen op het omvormen van een idee naar een realistisch bedrijfsplan, nvdr.) en het Founder Institute”, klinkt het. “Misschien kunnen we volgend jaar wel een soort van mengvorm op poten zetten.”
Wat het Founder Institute voorheeft op de andere initiatieven, willen we nog weten. “Het internationale gegeven met mogelijkheid tot netwerken is een toegevoegde waarde die vele lokale programma’s ontberen”, aldus nog De Waele.
“Idem dito voor het intensieve mentorship. De ondernemers en investeerders die zich engageren, krijgen een deel van het kapitaal wanneer er daadwerkelijk een bedrijf wordt opgestart. Ik geloof in een dergelijke formule, want je gaat je pas echt inzetten wanneer er ook voor jou iets aan vast hangt. There’s no such thing as a free lunch.”
Karakter
“Tenslotte gaat er bij het Founder Institute meer aandacht naar het karakter van een kandidaat dan naar zijn idee”, besluit de IBBT-manager. “Dat maakt het extra boeiend, want een start-up staat of valt met de kwaliteit van zijn mensen. De intelligentietest die potentiële kandidaten wordt voorgelegd, analyseert of iemand wel geschikt is voor het ondernemerschap. Zo wordt er meteen een flinke selectie gemaakt, en vertrek je met de best mogelijke kandidaten.”
Heb je zelf een idee voor een start-up maar weet je niet goed wat de volgende stap is, dan kan je alvast inschrijven voor de eerste bijeenkomst in het kader van het Founder Institute, op maandagavond 27 augustus in de gebouwen van het IBBT in Gent.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier