Britse toezichthouder onderzoekt investering Amazon in Anthropic

© Anthropic
Matthieu Van Steenkiste Freelance medewerker Data News

De Britse Competition and Markets Authority (CMA) onderzoekt een investering door Amazon in de AI-startup Anthropic. De Britse marktwaakhond wil zeker zijn dat de vrije concurrentie op de AI-markt blijft spelen.

De deal, die in maart werd aangekondigd, behelst een investering van 4 miljard dollar door Amazon, en een toezegging van Anthropic om Amazon Web Services te gebruiken ‘als zijn primaire cloudprovider voor bedrijfskritische workloads, inclusief veiligheidsonderzoek en de ontwikkeling van toekomstige foundation modelontwikkeling’. De mededingingsautoriteit wil te weten komen ‘of het zo is of kan zijn dat de samenwerking van Amazon met Anthropic heeft geleid tot het ontstaan van een relevante fusiesituatie’, klinkt het in een mededeling.

Een woordvoerder van Anthropic reageerde dat het een onafhankelijk bedrijf blijft. ‘Onze strategische partnerschappen en relaties doen niets af aan onze onafhankelijkheid op het gebied van corporate governance of onze vrijheid om met anderen samen te werken. Amazon heeft geen zetel in de raad van bestuur van Anthropic en heeft ook geen waarnemersrechten in de raad van bestuur.’

‘Levensvatbaar alternatief’

Ook Amazon reageert teleurgesteld op het onderzoek. ‘In de begindagen van generatieve AI is er nog maar één succesvolle optie beschikbaar voor klanten. Anthropic heeft hard gewerkt om een opkomend levensvatbaar alternatief te worden, maar modellen bouwen is duur en bedrijven als Anthropic hebben toegang nodig tot een aanzienlijke hoeveelheid kapitaal om deze modellen te trainen.’

Volgens Amazon zal zijn investering de concurrentie in de opkomende sector net vergroten en is Anthropic ‘vrij om met elke andere aanbieder samen te werken’. Het bedrijf wijst er op dat de start-up effectief meerdere partners heeft. Zo kondigde de CMA vorige week nog maar een bijna identiek onderzoek aan naar de samenwerking van Google met Anthropic.

De CMA onderzoekt elk partnerschap tussen een big tech-bedrijf en een start-up uit het AI-veld. Ook de samenwerking tussen OpenAI en Microsoft werd zo onder de loep gelegd. De investering van Microsoft in het Franse Mistral AI ontsnapte aan dat lot omdat het investeringsbedrag van 15 miljoen euro te laag was om een officieel onderzoek te mogen openen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content